Pareltjes als villa Alice en Les Clochettes op de beschermlijst

Westende koestert zijn Anglo-Normandische stijl

MIDDELKERKE -
De gemeente heeft nog maar eens 27 gebouwen voorgedragen om te worden geklasseerd als monument. Daarmee wil Middelkerke zich in de toekomst profileren als de kustgemeente met het grootste aantal beschermde monumenten. En dat moet passen in een nog groter cultuur-historisch project.

Wordt Middelkerke een soort gigantisch openluchtmuseum, een Bokrijk maar dan in het groot? Wie bezig is met het behoud van het architecturale patrimonium kan slechts likkebaarden bij het aanhoren van het project, waarvan burgemeester Michel Landuyt gisteren een tipje van de sluier lichtte.

,,Middelkerke wil meer beschermde gebouwen op haar grondgebied dan De Panne en De Haan die zo prat gaan op hun erfgoed,'' verklaarde de burgemeester niet zonder enige ambitie. ,,Maar die monumenten op je grondgebied hebben is natuurlijk onvoldoende. Wij willen er ook mee uitpakken in een bredere visie.''

Al langer worden in Middelkerke plannen gesmeed voor een historisch toeristisch project. Een deel daarvan is de uitbouw van een zogenaamd buitenmuseum. De bezoeker krijgt geen rondleiding in een rijtje zalen, maar een rondrit in de gemeente van het ene historische gebouw naar het andere.

Om de rondrit voor altijd interessant te houden zet Middelkerke alle bezienswaardige gebouwen op de lijst van te beschermen monumenten. Op de recentste lijst staan pareltjes als Le Pignon en La Bagatelle , de villa Les Clochettes en villa Alice , allemaal gebouwen die nog steeds de gezellige sfeer van vroeger uitstralen, maar ook een historische curiositeit als de Dronkenput . En er zijn niet alleen de afzonderlijke gebouwen die voor het nageslacht moeten bewaard blijven. Zelfs hele wijken zullen in die visie ingepast worden.


Blok
,,Het gebied tussen de Arendlaan, Distellaan, Priorijlaan en Henri Jasparlaan zal een heel specifieke sfeer krijgen,'' verduidelijkte burgemeester Landuyt de intenties. ,,Die hele woonwijk zal na de nodige aanpassingen, baden in de Normandische stijl of cottagestijl.''

De hoofdkrachtinspanning gaat dus wel naar de deelgemeente Westende?

,,Dat is niet zo moeilijk te verklaren. In Middelkerke is het massatoerisme veel vroeger gestart dan in Westende. Dat heeft er ook toe geleid dat men daar ook veel sneller begonnen is met het massaal slopen van oude gebouwen. Westende bleef langer gespaard en heeft nu op dat gebied meer te bieden.''

Maar Middelkerke wil zich ook wapenen voor later. In het bijzonder plan van aanleg (bpa) Westende-bad komen bijkomende voorschriften. Die moeten ervoor zorgen dat in de toekomst alle nieuwe gebouwen zullen moeten geconcipieerd worden, in harmonie met de reeds bestaande. (VM)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees