Vijf zwaargewonden in Geraardsbergen

Ongevallen zwengelen MUG-debat aan

GERAARDSBERGEN -
Vier weekendongevallen waarbij het in één geval zelfs veertig minuten wachten was op een Waals medisch urgentieteam zwengelen het MUG-debat weer aan. Geraardsbergen heeft dringend nood aan een MUG-dienst en bovendien kunnen de interventies door Waalse hulpdiensten, waarbij de hulpverleners meestal alleen Frans spreken, en soms hopeloos de weg kwijtraken, steeds minder op begrip rekenen.

Vrijdagnacht kwam de MUG-wagen van Zottegem tussen in Ophasselt. Zaterdagochtend werd het MUG-team van het Waalse Tubize er op uit gestuurd om hulp te verlenen bij een ongeval in het Brabantse Galmaarden. De wagen van Geert Wouters uit Denderwindeke raakte de weg kwijt en moest door de Geraardsbergse brandweer, die ook Galmaarden bedient, naar de plaats van het ongeval geleid worden. Pas na 40 minuten kwam de MUG er aan.

Zaterdagmiddag was in Viane het hek helemaal van de dam: eerst kwam de MUG-Ronse er aan, dan de MUG-Zottegem met in zijn zog de ambulancediensten van Geraardsbergen, Lierde en het Henegouwse Lessines.

Zaterdagnamiddag gebeurde nog een zwaar ongeval in Zandbergen, op de grens met Denderwindeke. De 65-jarige bestuurster liep erge verwondingen op en werd naar het ziekenhuis van Aalst gevoerd.


Onaanvaardbaar
,,Al deze feiten tonen aan dat er iets misloopt met de medische urgentiedienst in de regio'', merkt een ontstemde burgemeester Guido De Padt op. ,,Al te veel moeten Franstalige equipes uitrukken die er dan nog ontzettend lang over doen om ter plaatse te komen. ,,Dat geldt niet enkel voor de MUG maar ook voor de dienst 100. Het is totaal onaanvaardbaar dat mensen die in nood verkeren worden bijgestaan door anderstalige hulpdiensten.''

De dispatching van de hulpdiensten verloopt voor Geraardsbergen vanuit Gent. ,,Ik meen dat bijsturing vereist is en ga dringend overleggen met gouverneur Balthazar.''


Eigen MUG-dienst
Burgemeester De Padt roept bovendien de ministers Vogels en Tavernier op het matje voor het toewijzen van een MUG-dienst aan Geraardsbergen. Het Geraardsbergse ASZ-ziekenhuis startte zelfs al een procedure op voor de Raad van State om de eerdere toewijzing van een MUG aan Zottegem aan te klagen. De toewijzing zou niet conform de wettelijke bepalingen zijn uitgevoerd en kwam eerder aan Geraardsbergen toe. ,,Maar de MUG mag in Zottegem blijven, er moet er ook één in Geraardsbergen komen'', meent de burgemeester.

Hij pleit nog voor een behoud van de spoedopnamedienst in het ASZ want deze afdeling komt misschien op de helling te staan. ,,Dat zou volstrekt onverantwoord en onaanvaardbaar zijn.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees