Treinmodelbouwclub Sint-Niklaas op nieuwe sporen

,,We komen versterkt uit gedwongen verhuizing''

SINT-NIKLAAS -
Spoorbanen voor miniatuurtreintjes verhuizen, is veel lastiger uitgedraaid dan modelbouwclub Het Spoor vermoedde. ,,Gedaan met kettingzaken te gebruiken, voortaan bouwen wij alle nieuwe banen in modulevorm'', vertelt Erwin Stuyvaert. Het Spoor moest noodgedwongen wijken voor de bouwplannen van de NMBS in het kader van het prestigieuze Stationsproject.

Op de hogere verdieping van het NMBS-gebouw in de Leopold II-laan had Het Spoor zich aangenaam genesteld met zeer kleurrijke spoorbanen voor de miniatuurtreintjes. Plots kwam het Stationsproject in een stroomversnelling. Het Spoor kon gelukkig net achter de spoorwegberm in twee chalets van volwassenenonderwijs Janitor terecht.


Stoombaan
,,We zijn versterkt uit deze gedwongen verhuizing gekomen'', vertellen Guy Holbrecht (clubmagazine) en Erwin Stuyvaert (woordvoerder). ,,Wij hebben een huurovereenkomst met de school afgesloten en dat tegen een democratische prijs. We hebben het dak hersteld en schilderwerken uitgevoerd. We hopen tegen eind volgend jaar met onze herinrichting naar buiten te komen. Je zou verwachten dat een club door al die perikelen leden ziet afhaken. Tot ons plezier is het tegenovergestelde waar. Mensen worden lid omdat zij vanaf nul de opbouw van de diverse banen kunnen beleven. Wijzelf kennen ondertussen de cruciale zaken: wateropslorpende materialen zijn uit den boze en ook geen triplex meer.''

In het ene chalet dat Het Spoor huurt, wordt momenteel vooral allerlei materiaal opgeborgen en staat ook de oude modulebaan. Bedoeling is dat hier een traject op diesel- en elektrische tractie wordt opgebouwd, landschap inbegrepen.

In het chalet waar ook de cafetaria wordt uitgebaat, komt een stoombaan anno 1950. Het wordt een baan met vlak Belgisch profiel. ,,De leden kozen voor een eenvoudige baan, waar je omheen kan wandelen'', zeggen Stuyvaert en Holbrecht. ,,Volgend jaar rijden hier volop miniatuurtreintjes. Over enkele weken beginnen wij met de realisatie in modules. We hebben ons lesje wel geleerd na de onverwachte gedwongen verhuizing uit het stationsgebouw.''

  • Meer info: tel. 0479-35.78.85.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees