Aidsmuur in Roeselare wijst voorbijganger op wereldprobleem

Muur van solidariteit tegen aids

ROESELARE -
Op initiatief van dokter Jens Van Roey heeft Roeselare sinds gisteren een permanent aidsmonument. De Muur van Solidariteit prijkt aan de gevel van zijn woning in de Mergaertstraat. Staatssecretaris Eddy Boutmans kwam het lint doorknippen.

De aidsmanifestatie in Roeselare was een privé-initiatief van de familie Van Roey-Vercruysse en een hele schare vrijwillige medewerkers. Dokter Van Roey was meer dan twintig jaar actief in Afrika en Azië en legde zich toe op de aidsproblematiek. Samen met professoren van diverse instellingen en farmaceutische instellingen hielp hij mee aan de ontwikkeling van een aids-remmend medicijn.

Het tablet is gebruiksvriendelijk en betaalbaar voor ontwikkelingslanden. De jongste twee jaar werden een half miljoen tabletten verspreid in Tanzania, Burundi en Congo. ,,We vechten tegen de onrechtvaardigheid dat HIV-patiënten in de rijke landen relatief eenvoudig aan medicijnen raken die de levenskwaliteit waarborgen. De miljoenen getroffenen in de arme landen blijven daarvan verstoken.''


Onverschilligheid
,,Onverschilligheid in de rijke landen, daartegen moeten we nog het meest van al vechten. Met onze Muur van de Solidariteit kan men alvast in Roeselare niet meer naast het probleem kijken. De muur is geen klaagmuur maar wil voortaan in het dagelijkse leven van de Roeselarenaar een vaste plaats innemen.''

De hele zijgevel van de woning van dokter Van Roey in de Mergaertstraat werd omgetoverd in een kunstwerk. Het huizenhoog uitgewerkte symbool van aids is er versierd met kunstwerken en gedichten. Het was voor de organisatoren een hele opsteker dat staatssecretaris Boutmans (Agalev) Roeselare uitkoos uit de vele aids-momenten die dit weekeinde rijk was. Ook zijn voorganger Reginald Moreels was een aandachtig toehoorder. Het feest werd opgeluisterd door het koor Bie&Cie met Afrikaanse strijdliederen. Een hete beker glühwein moest de honderd aanwezigen opwarmen tijdens enkele fikse regenbuien.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees