Halle leeft op te grote voet

HALLE -
Hallenaren leven minder milieubewust dan de doorsnee Belg. Om zijn levensstijl aan te houden, heeft iedere Hallenaar 10,5 hectare grond nodig op de aardbol. Grond om de energie, water, grondstoffen en dergelijke uit te halen die ze verbruiken. Het Belgisch gemiddelde ligt op 6,59 hectare. Halle leeft ecologisch op te grote voet.

Hals duurzaamheidsambtenaar Sigrid De Temmerman zette de voorbije twee weken activiteiten op om de Hallenaren bewuster te laten omspringen met energie, water en afval om de aarde en het milieu zo min mogelijk te belasten. Een opvallende tentoonstelling in alle gangen van het stadhuis sprong wellicht het meest in het oog.

Ze hield eveneens een enquête onder de Hallenaren naar hun gedrag op het vlak van milieu en het omspringen met energie. In een vragenlijst werd gepeild naar hun verwarmingsgewoonten, hun waterverbruik, hoeveel vuilzakken ze wekelijks buiten zetten, hoeveel woonruimte ze innemen en hoe ze zich verplaatsen.

De slotsom leert dat een Hallenaar beslag legt op 10,5 hectare grond om zijn levensstijl te kunnen aanhouden. Berekeningen leren dat een eerlijke ecologische voet voor alle aardbewoners 1,88 hectare zou zijn. De gemiddeld Belg schommelt rond de 6,59 hectare. De Hallenaren doen het wel nog altijd beter dan de doorsnee Amerikaan die 12,46 hectare opeist. Ander uiterste in zuinig omspringen met energie en andere natuurlijke rijkdommen is India met een ecologische voet van amper 0,73 hectare.

Ook enkele bekende Hallenaren verleenden hun medewerking aan het onderzoek. Zo blijkt de ecologische voet van burgemeester Pieters klein in vergelijking met de rest van zijn stadsgenoten. Hij scoort met 6,19 zelfs onder het Belgisch gemiddelde. De voet van milieuschepen Jan Van Springel ligt dan weer een stuk hoger met 10,6 hectare.


Bekering
,,Die cijfers op zich zijn misschien wel leuk om weten maar het belangrijkste is dat we de voorbije twee weken mensen hebben aangezet om over hun eigen levensstijl en de invloed die dit heeft op milieu en natuur na te denken'', aldus Sigrid De Temmerman.

,,Zo zijn er de collega's in het stadhuis bijvoorbeeld: ze beslisten hier om in de drankautomaten glazen en geen plastic bekers meer te gebruiken, zuiniger met papier om te springen en meer met een brooddoos naar de refter te komen. Alle beetjes helpen. Als we bij een aantal mensen die klik kunnen bezorgen, is het opzet al geslaagd''.

  • Wie ook wil nagaan hoe groot zijn persoonlijke ecologische voet is, kan de vragenlijst vinden op www.halle.be en zelf de berekening maken.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees