Ommeganc trekt opnieuw door Meise

Koude en regen houden Sint-Elooi niet tegen

MEISE -
Een ijzige wind en af en toe een regenvlaag konden gisteren de sfeer op de Sint-Elooiviering op de Hasseltberg in Meise niet kapot krijgen.

De wijding vond plaats aan de kapel aan de Nieuwelaan en lokte tientallen landbouwers, ruiters en koetsiers. Ze trokken door de straten van Meise voor hun 'ommeganc' en woonden daarna de misviering bij op het voorplein van de kapel op de Hasseltberg.

Na de wijding van het brood en de bedevaartkruisjes, die voor de 24ste keer werden gemaakt door eregezel Joris Hanssens uit Grimbergen, werden de deelnemers individueel gezegend door Magister Frans Stoffelen. Daarna trok de 'ommeganc' naar het centrum van Meise. Op de parking van het Willy Vandenberghecentrum kregen de ruiters, tractorbestuurders en koetsiers eerst een Sint-Elooiwitteke aangeboden om zich wat op te warmen. Zoals de traditie het wil, waren er ook de boterhammen met kop.

De Sint-Elooitraditie is in Meise jaren geleden opnieuw op gang getrokken door Frans Heyvaert, voorzitter van de VTB-VAB en tevens voorzitter van de Broederschap Sint-Elooi. Het is veruit de enige Sint-Elooiviering in de ruime regio die nog zoveel paarden, ruiters, land- en tuinbouwers en koetsiers trekt. Het geloof wil dat elke deelnemer die gewijd is op de Sint-Elooiviering een jaar lang weinig of geen tegenslagen zal kennen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees