Kauwgom overmeestert Leuven

LEUVEN -
De Leuvense stoepen, terrassen en bushokjes zitten onder een laag kleverige kauwgom. De universiteit, hogescholen, De Lijn Vlaams-Brabant en het stadsbestuur gaan samen de strijd aan tegen het plakkerige goedje. Er volgt een sensibilisatieactie en er komt een kunstwerk waar iedereen zijn kauwgom op kwijt kan.

Het is geen nieuwe kwaal maar sinds de Bondgenotenlaan en de stationsomgeving vernieuwd zijn, valt het des te meer op: kauwgomvervuiling. Wie er even op let, merkt duizenden kauwgomresten op de stoepen. Zwart, bruin en wit door elkaar. Het lijkt een groot kauwgomtapijt. Schepen van Openbare Werken, Dirk Robbeets (SP.A) is te fier op 'zijn' hernieuwde stad om dit zo te laten.

,,We gingen ons oor te luisteren leggen bij andere instanties in Leuven'', vertelt hij. ,,Ook de Leuvense universiteit heeft af te rekenen met de kauwgomplaag. Hun gebouwen zitten ook onder het klevende goedje. Ook De Lijn Vlaams-Brabant springt op de kar. De bussen van de vervoersmaatschappij hebben ok met kauwgom af te rekenen.'' Ook de Leuvense hogescholen doen mee.


Echte plaag
,,We brengen een budget van 20.000 euro samen om een sensibilisatie op te starten'', aldus Robbeets. ,,We denken er aan om in het voorjaar flyers en affiches te verdelen. Iemand schreef me over een initiatief in Groot-Brittannië, waar men zijn kauwgom kon kleven op een affiche met de afbeelding van Tony Blair. We denken niet aan affiches met het hoofd van burgemeester Tobback op, maar wel aan een tijdelijk kunstwerk waar iedereen zijn gom kwijt kan. Bijvoorbeeld in het midden van het Ladeuzeplein.''

De schepen herinnert zich niet dat er in het verleden zo'n kauwgomplaag was. ,,In mijn jonge tijd had je een soort kauwgom, en dat was het. Nu heb je een massa verschillende soorten. Tegen tandbederf, voor een frisse adem,... Er wordt meer gekauwd, zeker nu uit het onderzoek naar seksbeleving blijkt dat een slechte adem een belangrijke afknapper is. Dat onderzoek verscheen pas in alle kranten.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees