Ludieke actie voor meer sociale woningen in Sint-Niklaas

,,Vier jaar voor bouwproject rond is''

SINT-NIKLAAS -
De stad Sint-Niklaas moet meer centen in zijn grondregie stoppen. Die boodschap droeg een aantal Driekoningen in vol ornaat uit op de Grote Markt. ,,Sint-Niklaas moet meer sociale kavels ter beschikking stellen'', zegt Annie Van Steelant. Honderden marktbezoekers kregen een protestpamflet in de handen gestopt.

ACV Textura en ACW zorgden voor een kleurrijk spektakel, met een protestspandoek. Patric Gorrebeeck was getooid met een koningskroon.

Voor veel mensen is de weg naar een eigen woning lang. ,Een gewoon perceel grond wordt onbetaalbaar'', zegt Bob Lenssens. ,,Volgens de banksector wordt het ook voor gezinnen met tweeverdieners onbetaalbaar. Sommige gezinnen moeten 150.000 euro lenen en dat is niet houdbaar. Van het ineenklappen van de prijzen zoals voorspeld wordt, is trouwens voorlopig weinig te merken. De regering wou 15.000 woningen realiseren, maar er zijn er slechts 4.000 afgewerkt. Er zijn duizenden wachtenden, vooral alleenstaanden, zowel mannen als vrouwen. In Sint-Niklaas halen we met 6 procent te weinig sociale woningen.''

Huizen kunnen de Driekoningen niet uitdelen, maar ze verspreiden wel stapels pamfletten onder het motto ,,het kerstverhaal waarin Maria, Jozef en hun kindje Jezus geen woning vonden, blijft een schrijnende actualiteit''.


Veel te weinig
Het grote probleem blijft de financiële middelen. ,,Sint-Niklaas zou 1.400 woningen meer krijgen, maar dat is nog veel te weinig'', zegt Annie Van Steelant. ,,Een 100-tal dossiers verkeert in de afwerkingsfase, onder meer in de Dalstraat, Klokkedreef, Ankerstraat, Plezantstraat, Vermorgenstraat in Sint-Niklaas, Klokke Roelandlaan, Papenackerwijk en Dries in Sinaai. Nog eens een 100-tal zit in de planning waaronder Mierennest Belsele, Watermolenwijk, Den Beenaert en Kloosterlandstraat. Sommige projecten zijn privé, andere van de Wase Landmaatschappij en/of Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij. Het duurt allemaal veel te lang. Tot vier jaar heb je nodig om woningen te realiseren en ondertussen zitten gezinnen in de knoei. Het Vlaamse Gewest moet de regels soepeler toepassen. De stad Sint-Niklaas mag ook meer inspanningen leveren.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees