Alarminstallatie was pas geïnstalleerd in Wevelgem

Vandalen vernielen bib-koepels

WEVELGEM -
Vandalen vernielden waarschijnlijk tijdens de nacht van oud naar nieuw zeven koepels op het platform van het OC Bibliotheek in Wevelgem. Waarschijnlijk omdat ze wisten dat de bibliotheek uitgerust is met een diefstalbeveiliging, gingen ze niet binnen.

Bibliothecaris Paul Heytens was blij dat net voor de feesten de diefstalbeveiliging geïnstalleerd raakte. Vorig jaar werden bij diverse inbraken heel wat materialen gestolen uit de bib. Twee keer werden zelfs alle dvd's ontvreemd.

Heytens: ,,Op nieuwjaarsdag in de namiddag kwam een personeelslid naar de bibliotheek. Op verschillende plaatsen zag hij water insijpelen. Zeven kunststoffen koepels werden stukgestampt. Het was er de daders duidelijk om te doen om schade aan te richten, niet om binnen te komen en te stelen. Als ze dat hadden gewild, dan konden ze dat gemakkelijk via die koepels. Maar wellicht hebben ze gezien hoe hier een alarminstallatie werd geplaatst en riskeerden ze het niet binnen te komen.''


Natte boeken
Door de kapotte koepels vond de regen een weg naar de boekenrekken. ,,Vijf boeken die boven op een rek lagen, zijn door het water vernield en moeten we uitschrijven. Gelukkig blijft het daarbij'', aldus nog Paul Heytens.

Nog op nieuwjaarsdag kwam de gemeentelijke technische dienst de kapotte koepels met dekzeilen overspannen.

Sloeg de alarminstallatie niet aan door het neervallend kunststof? Paul Heytens: ,,Ik vroeg me ook af waarom de installatie niet aansloeg. De installateur verzekerde me dat de installatie, die werkt met bewegingsdetectoren, wel zou hebben gewerkt als zich personen in de bib hadden begeven. Maar die installatie is zo afgesteld dat ze niet bij de minste beweging, bijvoorbeeld van een voorbijvliegend insect, aanslaat.''

De politie heeft een sterk vermoeden wie de daders zijn. Wellicht waren die ook al aan het werk in CC Guldenberg.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees