Banken nemen hun voorzorgen

Sofitex gaat in beroep tegen opheffing concordaat

WAREGEM -
De textielgroep Sofitex uit Waregem kondigde gisteren aan dat hij in beroep gaat tegen de opheffing van het gerechtelijk akkoord. Het bedrijf vecht daarmee de beslissing aan van de handelsrechtbank van Kortrijk, die dinsdag het concordaat ophief. Sinds 11 september was die opschorting definitief.

Het bedrijf onthult nu dat het al sinds enige tijd gesprekken voerde met potentieel geïnteresseerde partijen voor een kapitaalverhoging. ,,Het opheffen van het gerechtelijk akkoord heeft het vertrouwen van die partijen in het herstel van de onderneming ernstige schade toegebracht'', aldus gedelegeerd bestuurder Edwin Vandermeulen.

Om de activiteit en de werkzekerheid -- bijna 500 mensen -- maximaal te waarborgen, werd ook beslist om een nieuw gerechtelijk akkoord aan te vragen. ,,Dat moet het de onderneming mogelijk maken om geledingen van het bedrijf onder de vorm van activa-verkopen over te laten aan geïnteresseerde partijen. Zo moeten ze de schulden van de onderneming niet over te nemen'', aldus nog Vandermeulen.

Die verkopen van activa moeten dan wel de goedkeuring van de banken krijgen. Het verzoek om een nieuw gerechtelijk akkoord te verkrijgen wordt dinsdag in de raadkamer behandeld.


Bewarend beslag
De banken, de voornaamste schuldeisers in dit dossier, hebben intussen bewarend beslag laten leggen op de rekeningen en de voorraden van het bedrijf. Ze doen dat uit voorzorg, want door de aanvraag van een nieuw gerechtelijk akkoord zijn op dit moment uitvoerende maatregelen nog niet mogelijk. Tot aan de uitspraak dinsdag ontstaat als het ware een nieuwe bescherming. Zodra er wél uitvoerende maatregelen kunnen worden genomen, staan de banken op de eerste rij. (BVC)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees