In Liezele zakt het peil van de Molenbeek stukje bij beetje

Angstig omhoog kijken


,,Het ergste leed is geleden. Als er echt geen urenlange stortbui komt kunnen de mensen weer gerust slapen.'' Dat zijn de woorden van de brandweerlui van Puurs die nu al dagen aan een stuk in het getouw zijn in de wijk Hof Ter Borren in Liezele. De wijkbewoners delen die mening. ,,Maar het blijft angstig omhoog kijken bij elke spat regen'', voegen ze er nog snel aan toe.

Het waterpeil van de Molenbeek is op één dag met ruim 25 centimeter gezakt. Dat betekent niet dat alle waterellende vergeten is. Woningen zijn niet rechstreeks meer bedreigd. Zij die een lager gelegen garage hebben of een kelder, zullen toch nog een tijd de pompen draaiende moeten houden.

,,Eens de grond verzadigd, spuit het water zo door de muren of dringt door de vloeren omhoog. Je kan dat niet tegenhouden'', zegt een brandweerman die de jongste vier dagen alles samen twaalf uur slaap kreeg. ,,Mijn lichaam doet overal pijn van het trekken en sleuren'', zegt de man. Hij wil niet vernoemd worden. ,,Alle jongens hebben zich hier de voorbije dagen uit de naad gewerkt'', voegt hij er aan toe.

Is de toestand in Hof Ter Borren stabiel geworden, ook aan de Koevoetmolen, op de grens met Londerzeel kwam er kentering. Maar bij de minste regendruppel gaan de hoofden naar omhoog en lees je de angst voor nog meer in de ogen van de bewoners.


Vriestemperaturen
,,Ik help mijn buren zo goed ik kan, zegt de buurvrouw van de familie Indigne. Bij ons stond het water gisteren ook nog tot aan de drempel. Nu is er voor ons niet meteen gevaar meer. Dan kan ik hier regelmatig het water naar de putjes vegen om het zo weg te pompen'', vertelt de vrouw vanuit de ondergrondse garage.

Alle wijkbewoners willen dat het ophoudt. Sommigen denken aan vorst. Maar dat kan op termijn nog voor meer moeilijkheden zorgen. Het water in de stenen gaat bij bevriezing uitzetten en kan scheuren veroorzaken.

,,We hebben de ladder. We hebben de mensen die er op willen. Maar er zijn teveel verschillende gaatjes in de wolken en zoveel verschillende stopseltjes hebben we niet'', zegt een brandweerman. ,,Het mag nu wel eens gaan ophouden'', uit de man zijn frustratie om het vechten tegen het natuurgeweld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees