Acht miljoen liter bier per jaar

VLEZENBEEK -
Brouwerij Lindemans is bezig met uitbreidingswerken. Door het succes van hun kriek- en frambozenbier kan de familie Lindemans de vraag niet meer bijhouden. De jonge generatie wil de brouwerij naar een capaciteit van 70.000 tot 80.000 hectoliter bier per jaar uitbreiden.

,,Oorspronkelijk was het hier een boerderij met een kleine lambiekbrouwerij. Dat vinden we terug in de familiegeschiedenis tot 1770'', vertelt René Lindemans. ,,De meeste brouwerijen zijn zo begonnen. Ze haalden hun ruwe tarwe van hun eigen boerderij, in deze streek misschien ook de hop. En lambiek brouwen was tot kort na de oorlog interessant: de tonnen gingen naar de cafés en gistten daar verder. De brouwers hadden dus geen problemen met de opslag van hun bier''.

Het bier opslagen is tegenwoordig wel een taak van de brouwer zelf, één die bovendien veel plaats vraagt. Dat is één van de redenen waarom Lindemans uitbreidt. ,,Wij brouwen nog geuze en kriek op de traditionele manier, met spontane gisting. Maar dat wil zeggen dat de lambiek een jaar moet blijven liggen'', legt René Lindemans uit.

De bouw van een nieuwe stockeerplaats is bezig, na vijf jaar van plannen en een erg trage administratieve molen. ,,Daar kan de lambiek rijpen. De stockeerplaats wordt zo'n zevenhonderd vierkante meter. Dat is goed voor zo'n anderhalf miljoen liter bier. Dat klinkt veel, maar je kan niet geloven hoe vlug dat opschuift', zegt René Lindemans.


Bestellingen niet bij te benen
Lindemans installeert ook een nieuwe lijn om de flesjes van 25 centiliter te bottelen. ,,Met de nieuwe machine zal dat vier keer sneller gaan. Nu doen we 5.600 flesjes per uur, de nieuwe lijn kan 20.000 tot 25.000 flesjes aan. We zullen ook soepeler kunnen omspringen met het vulschema.'' De nieuwe machine zou in mei aankomen, tegen dan moeten de bouwwerken zo goed als klaar zijn.

Voor Lindemans is de bijkomende capaciteit belangrijk. ,,We zitten gebonden aan de hoeveelheid die we kunnen produceren, dit jaar waren dat 44.000 hectoliter. Maar de vraag is veel groter, we kunnen de bestellingen van onze klanten niet bijbenen. We houden de bestellingen uit het buitenland wat tegen en geven de Belgische klanten voorrang'', zegt Dirk Lindemans. ,,We hopen dat we 70.000 tot 80.000 hectoliter per jaar kunnen halen. We blijven we kwaliteit boven kwantiteit stellen, maar we moeten iets meer kunnen produceren dan nu.''

Brouwerij Lindemans is nog altijd een familiebedrijf. Broers Nestor en René zijn de eigenaars en hun zonen Dirk en Geert, allebei ingenieurs, zetten de traditie verder. Het bedrijf heeft acht werknemers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees