Appelboomstraat en stationsomgeving ondergelopen

Dender overspoelt Liedekerke

LIEDEKERKE -
De watersnood langs de Dender heeft sinds gisteren ook Liedekerke en Teralfene in zijn greep. In Liedekerke geldt sinds gisterochtend fase 2 van het rampenplan. De stationsomgeving en de Appelboomstraat beleven er de ernstigste watercrisis ooit. Gisternamiddag leek te situatie gestabiliseerd, maar er moest met man en macht worden gewerkt opdat een nooddijk langs de Denderbrug aan de Begijnenmeers het niet zou begeven.

Het rampenplan trad gisterochtend in werking nadat de situatie langs de Dender 's nachts snel was beginnen verslechteren. In het laagste delen van de Appelboomstraat, waar ze wel wat wateroverlast gewend zijn, moest in een vijftiental huizen een gevecht worden geleverd tegen het water. Een gezin met drie kinderen, dat al drie dagen zonder elektriciteit en verwarming in het water leefde , werd in de voormiddag geëvacueerd. In hun huis stond het water meer dan een halve meter hoog. Het OCMW zorgde voor opvang in het ontmoetingscentrum in de wijk Muilem.

Ook in de Stationsstraat, het deel tot de Meersstraat, werden enkele tientallen huizen bedreigd, maar daar was de toestand minder dramatisch. Alle bewoners kregen de raad zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie. De stationsbuurt overstroomde donderdagnacht vanaf de spoorwegbrug. De parking, die op een gewone werkdag uitpuilt van de wagens, werd helemaal afgesloten. Het water stond op sommige plaatsen een halve meter hoog. In de avondspits zorgde de politie voor een speciale verkeersafwikkeling langs de N208. De N207 werd afgegrendeld ter hoogte van het kruispunt met de Muilenstraat. Ook de buslijn 355, die sinds gisteren voor het eerst doorreed tot aan het station van Liedekerke, moest net als de 213 na de middag worden omgeleid.

Bewoners wijzen met een beschuldigende vinger naar de uitblijvende baggerwerken op de Dender.

De Civiele Bescherming was non-stop in de weer met het aanvoeren van zandzakjes, maar iedereen kon worden bevoorraad. Gisternamiddag leek de situatie zich te stabiliseren. Er werd enkel nog met een bang hart gekeken naar de nooddam ter hoogte van de nieuwe brug met Denderleeuw. Daar ligt de oever een stuk lager en de Dender zat er al 30 centimeter boven het kritische punt. Als de nooddam het zou begeven wordt dat nefast voor de bedrijvenzone Begijnenmeers.

Nogal wat bewoners wijzen met een beschuldigende vinger naar de uitblijvende baggerwerken op de Dender. Het is bekend dat door het sterk teruglopen van de commerciële binnenvaart het slib zich de jongste jaren versneld is gaan opstapelen.

  • Telefoonnumer crisiscentrum: 053-67.26.01 (24 uur op 24)
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees