In het spoor van de familie Von Trapp

VILVOORDE -
Tim, Jan en Elke De Maeseneer zijn de drie kinderen van Linda en Paul. Alle drie zijn ze gepassioneerd door fanfares en brassbands. Ze werden respectievelijk zesde, derde en tweede op het nationaal kampioenschap. Tim hoopt er later zelfs zijn beroep van te kunnen maken.

Wanneer je bij de Vilvoordse familie De Maeseneer binnenkomt, lijkt het alsof je binnenstapt in de wereld van de Familie Von Trapp uit The Sound Of Music . Tim speelt alt, Jan is gefascineerd door de tuba en Elke heeft het vooral voor de kornet. Ook vader en moeder zijn al ruim twintig jaar bezig met muziek.

,,Op een dag kwam iemand lotjes verkopen aan onze deur en die vroeg of ik niet eens muziek wilde maken. Van het een kwam het ander en sindsdien liet het mij niet meer los. Ik leerde zelfs mijn man kennen in de muziekvereniging. Toen ik zwanger was, speelde ik telkens door. De kinderen hebben het dus eigenlijk meegekregen van voor de geboorte'', lacht mama Linda.

Dochter Elke was amper vier jaar toen ze het virus te pakken kreeg. ,,Ze kon niet eens lezen of schrijven, maar ze wilde toen al noten leren lezen en deed dat met succes. Aanvankelijk waren ze met vijftien geïnteresseerden, vandaag is zij de enige die er nog mee bezig is'', gaat moeder verder.

Elk gezinslid speelt intussen bij een verschillende vereniging en is dagelijks enkele uren bezig met muziek. Ze zijn verbonden aan de brassband van Hombeek en ook bij de fanfare in Machelen zijn ze actief. Via deze laatste vereniging namen ze deel aan het kampioenschap.

Tim droomt er zelfs van zijn beroep te maken van zijn hobby. ,,Echt makkelijk wordt dat niet, want er is niet zo veel vraag naar mensen die alt spelen. Als het moet, trek ik naar het buitenland'', vertelt hij vastberaden.

Zijn oudere broer Jan luistert geamuseerd, maar zet zijn broer meteen met beide voeten op de grond. ,,Het wordt zelfs heel moeilijk om van dit soort muziek te leven. Er zijn maar weinig jobs voor altspelers. Aangezien je ook drumt, denk ik dat je het beter op dat instrument probeert. Ik hou ook heel veel van muziek, maar ik denk dat ik professioneel toch iets anders ga doen. Er is te weinig werk voor dit soort passie.''

Papa Dirk kan zoon Jan niet volledig ongelijk geven. ,,Toen ik jong was, wilde ik er ook mijn job van maken, maar thuis zagen ze dat niet zitten. Ik denk dat ik het mijn kinderen ook niet ga aanraden. Wanneer ze het echt willen proberen, zal ik het niet verbieden.''

Intussen bereiden de drie jonge muzikanten zich al voor op het volgend nationaal kampioenschap. De gewestelijke preselecties hebben plaats op 16 februari in zaal STAR in Vilvoorde. (DDM)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees