Vierduizend carnavalisten in De Soeverein Lommel

Dolle gekte met de Goedgemutsten


Het is dit jaar Het Middencommiteit dat op zaterdag 4 januari gastheer is voor zowat vierduizend carnavalisten uit België, Duitsland en Nederland op het eenendertigste Feest der Goedgemutsten 2003 in De Soeverein. De praktische organisatie werd aan de Lommelse carnavalvereniging toegewezen door de Federatie Europese Narren Vlaanderen (FEN-Vlaanderen).

Het Feest der Goedgemutsten wordt beschouwd als het grootste carnavalsfeest in Vlaanderen. ,,Al bij het eerste feest in Brugge in 1973 opteerden we voor een vaste feestdatum om het carnaval elk jaar feestelijk in te luiden'', legt FEN-voorzitter Vlaanderen Jef Langenaeken van Borgloon uit. ,,We kozen voor de eerste zaterdag van het jaar zoveel mogelijk carnavalsverenigingen uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Duitsland bijeen te brengen in een geest van verbroedering en vriendschap. Goedgemutst aan een nieuw carnavalsjaar beginnen, is ons devies.''

Het Feest der Goedgemutsten is ondertussen een trefpunt geworden waar carnavalisten van overal contacten leggen, afspraken maken en uitwisselingen organiseren. Er komt dan ook veel volk op af. Vierduizend, misschien wel vijfduizend is de optimistische schatting van de organisatoren.

,,Nu dit jaar Limburg aan de beurt was, zagen we onze kans schoon om de organisatie naar ons toe te halen'', zegt de Lommelse Middencommiteit-voorzitter Henri Willekens. ,,De nieuwe evenementenhal kan nog meer volk ontvangen. De Soeverein is uitermate geschikt voor het Vlaamse FEN-feest. Wij zijn al enkele maanden intensief bezig met de voorbereiding en zijn met deze manifestatie niet aan ons proefstuk toe. Het wordt gegarandeerd een voltreffer van formaat.''

Het aantal verenigingen dat lid is van FEN groeit nog steeds aan. Momenteel bekleedt Duitsland de eerste plaats met achthonderd leden. Daarna volgen België met vijfhonderd verenigingen en Nederland met 180. In Vlaanderen leeft het carnaval het meest in Limburg met 160 carnavalsverenigingen en Oost-Vlaanderen met 110.


Feestelijk programma
Het stadsbestuur ontvangt de bestuursleden van FEN-Vlaanderen in de namiddag al op het stadhuis. Gaan de deuren van De Soeverein open om 19 uur, de openingsplechtigheid van het Feest der Goedgemutsten begint om 21 uur met toespraken en samenzang. Daarna dansen Jef Langenaeken en Henri Willekens het feest in.

Tussendoor reikt FEN Zilveren Narren uit aan carnavalisten, twee per provincie, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun vereniging. De grootste onderscheiding in heel het FEN-gebeuren is echter het ordeteken van De Euronar. Op voordracht van een vereniging wordt die onderscheiding uitgereikt aan heel verdienstelijke leden die De Zilveren Nar al minstens elf jaar in bezit hebben. Alle feestneuzen zijn welkom. Het Feest der Goedgemutsten is gratis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees