Veiliger Heuvelpoort nog voor dit jaar

GENT -
Net zoals de Dampoort dit jaar nog onder handen wordt genomen, zal ook de Heuvelpoort hertekend worden, vooral met de bedoeling om ze veiliger te maken voor de zwakke weggebruiker. Dat maakte schepen voor Mobiliteit Karin Temmerman bekend. De herinrichting maakt deel uit van het Urgentieplan om Gent verkeersveiliger te maken.

,,Op lange termijn zijn er plannen om het kruispunt van de Heuvelpoort te ondertunnelen en helemaal opnieuw aan te leggen'', zegt schepen Temmerman. ,,Maar dat mag geen reden zijn om ook op kortere termijn al iets te doen om de verkeersveiligheid er te verbeteren.''

Net als bij de eveneens voor dit jaar geplande herinrichting van de Dampoort, gaat het ook bij de Heuvelpoort om een resem kleinere ingrepen. ,,Op het einde van de Overpoortstraat, bijvoorbeeld, maken we een berm die fietsers beschermt en die het hen mogelijk maakt zich veiliger op te stellen, voor de auto's. We zorgen er ook voor dat fietsers - door een nieuwe opstelstrook en een nieuw fietspad naast het bestaande zebrapad - makkelijker kunnen oversteken van de Overpoortstraat naar de Scribedreef, de straat tussen de musea.''


Sneuvelen
Auto's die van de Citadellaan komen en langs de musea willen rijden, zullen dat op tijd moeten beslissen. Rechts houden van het busperron op de Citadellaan, vlak voor de Overpoortstraat, en dan toch nog naar links inslaan, wordt onmogelijk gemaakt door een middenberm.

Voor fietsers die van de Hofbouwlaan richting Overpoortstraat willen, komt er een fietspad dat hen naar een opstelstrook aan de Zwijnaardsesteenweg (of om preciezer te zijn: de Normaalschoolstraat) stuurt.

Op de Citadellaan zelf komt er, aan de kant van de Overpoortstraat, een dubbelrichtingsfietspad richting Ter Platen-brug. ,,Daarvoor sneuvelen er een tiental autoparkeerplaatsen'', zegt Temmerman. ,,Maar nu rijden veel studenten er over het trottoir richting Isabellakaai, omdat ze anders op een paar honderd meter twee keer de stadsring moeten oversteken. Aan de andere kant van de Citadellaan wilden we oorspronkelijk ook een dubbelrichtingsfietspad. Maar dan moesten daar 30 parkeerplaatsen sneuvelen.'' De aanpassingswerken zijn nog voor dit jaar, verwacht Temmerman. ,,De Vlaamse Gemeenschap heeft het geld daarvoor al vrijgemaakt.'' (TOD)

Corrigeer

MEER NIEUWS