Rondewinnaar Lucien Buyze krijgt standbeeld

WONTERGEM -
Lucien Buyze, die in 1926 de Ronde van Frankrijk won, krijgt in zijn geboortedorp Wontergem in de loop van volgend jaar een standbeeld. Het beeld krijgt een plaatsje in het centrum van Wontergem, waar hij in 1892 werd geboren.

Het stadsbestuur zal voor de onthulling proberen Tourdirecteur Leblanc naar Deinze te krijgen. Deinze onderzoekt ook of het mogelijk is een belangrijke klassieker zoals de Ronde van Vlaanderen langs Wontergem te loodsen. Daar kan aan het monument op dat ogenblik een korte hulde worden gehouden.

Lucien Buyze woonde vele tientallen jaren in het eerste huis over de spoorweg in Wontergem. Hij kreeg zes kinderen. Eén van hen Daniël, de jongste van de zes zonen, woont nog altijd in Petegem. Een andere zoon Carlos verongelukte in 1937 toen hij op de kermis in Deinze naar de koers stond te kijken. Luciens zoon Marcel hield van 1951 het bekende café Aubisque op de hoek van de Gaversesteenweg en Poelstraat in Petegem open. Lucien zelf woonde in hetzelfde huis tussen 1964 tot zijn overlijden in 1980. (JDV)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees