Welzijnsbus toert langs warenhuisparkings in Sint-Niklaas

,,Niet zomaar voorrang voor sociale woning''

SINT-NIKLAAS -
De Welzijnsbus vindt u de komende dagen op de parkings van diverse Sint-Niklase supermarkten. Gisteren kwam Vijfstraten aan de beurt. ,,De eerste campagne van de OCMW-bus draait rond wonen. Volgend jaar komen ook het leefloon en een vrijwilligerscampagne in de Westerbuurt aan bod'', zegt Lieve Van De Pontseele.

Zowel de Huurdersbond Waasland, Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij, De Woonhoek en stedelijke huisvestingsdienst doen mee aan deze eerste rit. ,,De bus wil OCMW en diensten zichtbaar maken in wijken en buurten in de stad en deelgemeenten'', vertelt Van De Pontseele.

Het OCMW wil duidelijk af van zijn imago van miserie en armoede. Maar wat willen de organisaties en diensten die rond wonen werken? ,,Heel wat mensen denken dat zij automatisch voorrang krijgen voor een sociale woning, terwijl dat helemaal niet zo is'', zegt Kathleen Heck. ,,Wij schetsen in de bus op pancartes de rechten en plichten van de huurder en verhuurder. Sommigen nemen een folder mee. Zij weten niet dat er een Vlaamse wooncode bestaat op basis van kwaliteitsnormen of dat ze premies kunnen genieten.''

De bus die prinses Astrid recent tijdens de Gezondheids- en Welzijnsbeurs nog met een bezoekje vereerde, heeft ook een afgeschermde plek waar de belangstellende cliënt even kan babbelen over zijn problemen met de aanwezige specialisten. Zo kan u er vernemen dat een verhuispremie wegens overbewoning mogelijk is als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De woonkamer is bijvoorbeeld geen 16m2 en de keuken haalt nauwelijks 6m2. Vooral het gebrek aan slaapkamers is praktisch gezien het grootste probleem.


Bewust gekozen
De plaatsen waar de bus halt houdt de komende dagen, zijn bewust gekozen. ,,Wij hebben op één dag redelijk wat bezoekers ontvangen'', zegt Kathleen Heck. ,,Iedereen moet nu eenmaal boodschappen doen en dus leken warenhuisparkings ons de aangewezen plaats.''

Op dinsdag 3 december staat de Welzijnsbus aan de Nijverheidsstraat 54 en koopcentrum Kapelstraat 100; op woensdag 4 december parking Lamstraat, op vrijdag 6 december opnieuw aan de Kapelstraat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees