Huis Janssens in Sint-Niklaas moet weer toegankelijk worden voor het publiek

Historisch pand in gevaar

SINT-NIKLAAS -
Het historische Huis Janssens in de Zamanstraat in Sint-Niklaas wordt gerestaureerd. Heel wat geïnteresseerden daagden op om een gidsbeurt rond de restauratie bij te wonen. ,,Er is geen lift, onvoldoende sanitair, brandveiligheid... we willen het Huis Janssens opnieuw toegankelijk maken voor het publiek'', legt conservator Tony Oost uit. De architecten Anke Maes en Katrien Backaert maakten een studie.

Alfons Janssens werd door zijn vriend en dichter Guido Gezelle als ,,grondeigenaar en industrieel'' bestempeld en dat is ook te merken in de negentiende-eeuwse woning in de Zamanstraat. Weinig gebouwen ademen nog de sfeer van toen uit. Alfons Janssens was ook verknocht aan de paus van Rome. Hij trok als zoeaaf naar Italië maar keerde ontgoocheld terug. In de gevel zie je nog een beeld van Paus Pius IX. Zelf hield hij er de bijnaam De Paus Janssens aan over.

De restauratie is echter hoogdringend. In de inkomhal zijn er serieuze barsten in het plafond. De lambrizering is verdwenen. De erker aan de achterzijde zorgt voor verzakkingen. De verf schilfert af, alhoewel het houtwerk allicht nog kan worden behouden. Het huidige onderdak van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas heeft grandeur maar snakt naar bouwtechnische hulp.

,,We hebben een studie gemaakt met het oog op de restauratie'', zeggen architecten Maes en Backaert. ,,We hebben het volledige gebouw opgemeten en uitgetekend, zelfs alle waardevolle interieurelementen omdat dit sinds januari verplicht is. De kelder van het gebouw is omwille van de vochtschade ontoegankelijk. Veiligheid zorgt er ook voor dat wij het publiek niet naar de zolder kunnen leiden. Het wordt beslist geen simpele restauratie. Tijdens de werken moeten heel wat kamers worden leeggemaakt en de stad Sint-Niklaas heeft al een tekort aan opbergruimte.''

Heel wat zaken kan je slechts aan de hand van archiefmateriaal vermoeden. Een volledig idee van de opgelopen schade sinds de bouw van het Huis Janssens in 1881, heeft men dus niet.


Geen wilde gok
,,Onze gedachtegang is dat wij behouden wat zeker is'', vertellen Backaert en Maes. ,,Wat er ooit geweest is zoals de lambrizering in de hal op het gelijkvloers, reconstrueren wij aan de hand van foto's. Over het soort behangpapier weten we weinig, dus wagen wij ons ook niet aan een wilde gok en houden het sober. Het museum blijft ook na de restauratie hier, want dat was destijds een voorwaarde. Het zijn de stabiliteitsproblemen die we dringend moeten verhelpen.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees