Chauffeurs van De Lijn voeren actie voor betere doorstroming

Dagje gratis op tram en bus in Antwerpen

ANTWERPEN -
De chauffeurs van De Lijn plannen de komende weken een aantal protestacties tegen de gebrekkige doorstroming van het openbaar vervoer. Zo mogen alle passagiers op 16 december in de hele stad gratis op tram en bus. ,,Het stadsbestuur blijft al jarenlang potdoof voor al onze voorstellen'', zucht vakbondsman Freddy De Wilder.

De drie overheidsvakbonden stelden een lijst op van maar liefst 32 knelpunten in de stad. Flessenhalzen waar tram en bus elke dag tergend traag moeten aanschuiven in een lange rij van auto's. De Lijn rekende uit dat het gebrek aan doorstroming haar jaarlijks zo'n 3,3 miljoen euro kost.

,,Na het meest recente overleg met het stadsbestuur -- het zoveelste -- hebben we moegetergd besloten om over te gaan tot acties'', verduidelijkt Freddy De Wilder. ,,Het was puur tijdverlies. Na jaren van onderhandelen vinden ze op het Schoon Verdiep blijkbaar nog altijd dat in Antwerpen de trams en bussen 'in de weg' rijden.''

De vakbonden zijn ervan overtuigd dat het openbaar vervoer de enige oplossing is om het verkeersinfarct te lijf te gaan. ,,Andere steden, zoals Brugge, trekken voluit die kaart. Waarom kan dat in Antwerpen niet? Vaak zijn kleine ingrepen voldoende maar die slepen hier ellendig lang aan.''


Eisen
Een greep uit de eisen die de vakbonden formuleren: meer zwaantjes die specifiek klaarstaan om de verkeersknelpunten te ontwarren, een openbaar-vervoerambtenaar die zich uitsluitend bezighoudt met de moeilijkheden die trams en bussen in de stad ondervinden, verkeerslichtbeïnvloeding op stads- en gewestwegen en ten slotte autovrije busbanen.

Op de inwilliging van die eisen wil het gemeenschappelijk vakbondsfront alvast niet wachten. De chauffeurs delen folders uit aan de reizigers en hangen affiches op in hun bussen en trams. Op 6 december proberen ze op de Bredabaan de aankomende trams en bussen voorrang te verlenen. Een weekje later herhalen ze die actie nog eens op de Mechelsesteenweg.

Het orgelpunt van het protest volgt op 16 december. Die dag rijdt iedereen gratis op alle Antwerpse trams en bussen. ,,We willen niet dat de reizigers het slachtoffer worden van onze acties'', verduidelijkt De Wilder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees