Ruim 2.000 Hallenaren onder de armoedegrens

HALLE -
Zes op honderd Hallenaren leven onder de armoedegrens. Concreet komt dit neer op 2.025 mensen. Dit blijkt uit statistieken van het Centrum voor Menswelzijn uit Halle.

Op vier indicatoren die wijzen op armoede scoort Halle boven het Vlaamse gemiddelde. Zo blijken er in Halle meer alleenstaande vrouwen met kinderen te wonen dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente. Veel van deze vrouwen blijken in Halle ook laaggeschoold te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat bij deze groep mensen de bestaanszekerheid eerder klein is. Moeilijkheden stapelen zich snel op als het inkomen van de moeder door omstandigheden wegvalt.

Daarnaast telt Halle 944 vluchtelingen uit arme landen. Met 2,80% scoort Halle hiermee boven het Vlaams gemiddelde van 2,63%. Uit cijfers blijkt dat migranten en vluchtelingen niet de facto kansarm zijn maar dat ze in de praktijk toch vaak achterop hinken in onderwijs, wonen, werken en gezondheid.

Halle heeft een ruim aanbod aan sociale huurwoningen met 510 appartementen en 459 woningen. Omdat deze woningen toegewezen worden aan gezinnen met lage inkomens, wordt ook dit als een teken gezien die kan wijzen op armoede. Nog sterker is het aantal woningen in Halle op de reguliere woningmarkt zonder comfort: zonder stromend water, bad of douche en toilet met waterspoeling. 16,36% van de Halse woningen valt onder deze norm. Dit is een stuk hoger dan het gemiddelde van de provincie Vlaams-Brabant met 12,30%.

Verder telt Halle meer dan 200 mensen die moeten rondkomen met een bestaansminimum. In augustus 2002 waren 953 Hallenaren werkloos. In Halle-Vilvoorde gaan in absolute getallen enkel Vilvoorde (1.427 werklozen), Dilbeek (1.023 werklozen), Grimbergen (987) en Sint-Pieters-Leeuw (971 werklozen) voor. (IDH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees