Gentse ,,referendum-man'' Arthur De Decker:

,,Volksraadpleging districtsraden in maart 2003''

GENT -
Volgens Arthur De Decker, de Gentse referendum-man , is het eenvoudig. In maart 2003 kan een volksraadpleging over districtsbesturen in Gent worden gehouden.

Om die volksraadpleging af te dwingen moet het samenwerkingsverband voor meer inspraak in Gentse buurten en deelgemeenten 22.500 handtekeningen van Gentse kiezers inzamelen. Met een marge erbij is dat 25.000. De teller staat op iets meer dan 11.000.

De Gentse bestuursmeerderheid (SP.A-VLD-VU-ID21) vindt dat er geen nood is aan districtsbesturen zoals in Antwerpen.

,,De resterende handtekeningen verzamelen is een fluitje van een cent'', zegt De Decker. Hij zwaait met een schema. Tijdens de komende Gentse Feesten zamelen we makkelijk 10.000 handtekeningen in. De daaropvolgende maanden doen we de rest. In januari 2003 kan worden geteld. Op 16 maart kan de volksraadpleging worden georganiseerd.


Afloop
In de afloop is hij gerust. Een meerderheid zal voor stemmen. Al twee jaar ijveren De Decker en kompanen voor districtsraden. ,,Zij zijn er nodig omdat er dan meer inspraak zal zijn. Het is ook een wapen tegen de verzuring. De burgemeester zegt zelf dat het Gentse samenspraakmodel niet werkt. Rechtstreeks verkozen deelgemeenteraden kunnen met kennis van zaken de plaatselijke problemen aanpakken. Zeker nu er geen oplossing is voor het statuut van gemeenteraadsleden in grote steden. In het nieuwe gemeentedecreet is daartoe geen aanzet gegeven'', zegt De Decker.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees