Société Générale komt naar Vlaanderen

De Maertelaere aan Franse bank verkocht

GENT -
De Franse groep Société Générale neemt de Gentse bank De Maertelaere over. De overeenkomst moet alleen nog formeel afgerond worden. Met de overname wil de Franse groep in Vlaanderen een voet in huis krijgen bij privépersonen met een klein fortuin.

Albert De Martelaere werd in 1927 tot wisselagent benoemd in Sleidinge. Na de oorlog startten twee familieleden met een kantoor in Gent. Inspelend op de evolutie van de markt werd De Martelaere eerst een naamloze vennootschap en vervolgens een bank. Vier jaar geleden verhuisde de bank zijn hoofdzetel van de Mageleinstraat naar de Rijsenbergstraat. Het eigen vermogen bedraagt thans meer dan achthonderd miljoen frank (bijna twintig miljoen euro). De firma telt 150 werknemers verspreid over alle Vlaamse provincies. Vooral in Vlaanderen en Limburg staat ze sterk in haar sector.

De familie besliste de bank te gelde te maken. De Franse groep Société Générale neemt de zaak over. Via deze deur wil de Franse groep zijn intrede doen op de Vlaamse markt. Een bank als De Martelaere werkt vooral met klanten die een klein fortuin (van tien tot veertig miljoen frank of 250.000 tot één miljoen euro) te beheren hebben en bij dit beheer nog zelfstandig willen beslissen. Veel van die beleggers, zeggen insiders, voelen zich niet meer thuis bij de klassieke banken die in grote fusies verwikkeld zijn.

De familie De Maertelaere was voor 75 procent eigenaar van de bank. De rest was in handen van de directie en het personeel. De spaarbank VDK en Noordstar Verzekeringen bezaten een tijdlang een kwart van het kapitaal, maar trokken zich terug. Wel bleef Frans Verheeke (VDK), op vraag van de familie, voorzitter van de raad van bestuur. (DAL)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees