Forse aangroei leerlingen in Sint-Franciscusinstituut

RICHTING LATIJN IN DE LIFT

EVERGEM -
In twee jaar tijd steeg het leerlingenaantal van het Sint-Franciscusinstituut met honderd eenheden. ,,Die positieve evolutie heeft wellicht met een mentaliteitswijziging van de ouders te maken. Die beseffen dat niet enkel de steden Gent en Eeklo goede scholen hebben. Daarnaast volgen almaar meer jongens en meisjes Latijnse.'', aldus lerares Latijn Anne Thielemans.

Het Sint-Franciscusinstituut rondt dit schooljaar de kaap van de vierhonderd leerlingen. Drieëndertig ervan zitten in de twee eerste jaren van de studierichting Latijn. Wegens het beperkte lesurenpakket is de verdeling over de twee klassen ongelijk. Klassieke filologe Thielemans is titularis van de 22 leerlingen van 1A1. Per week krijgen ze vijf uren Latijn. Nog steeds moeten ze dagelijks tien nieuwe woordjes leren en de stamtijden afdreunen.

,,In het eerste jaar Latijn zaten vroeger slechts vijftien leerlingen. Met 23 kinderen kenden we vorig jaar een piek. Dit schooljaar hebben we er nog tien meer. Veel leerlingen houden de richting niet vol. Na enkele jaren is de lokroep van de wiskunde en de wetenschappen te groot. Veel ouders menen dat hun kinderen dan beter het Latijn opgeven en een andere studierichting kiezen met hett oog op een toekomstige job. Dat is een verkeerde instelling. Wie knap genoeg is, is ook na zes jaar Latijn voldoende voorbereid om alle hogere studies met succes aan te pakken'', betoogt Thielemans, die sinds 1981 voor de klas staat.

De twaalfjarige Fatma Sari uit Wondelgem leert Latijn, omdat ze later dokter wil worden. ,,Voor mij kan het studeren niet moeilijk genoeg zijn. Ik doe graag veel inspanningen voor de school'', vertelt ze. Jens West uit Evergem was in de lagere school altijd de eerste of de tweede van zijn klas. ,,Ik wil piloot of politieman worden. Mama vindt dat ik op studiegebied zo hoog mogelijk moet mikken. Ik weet dat de Latijnse afdeling zwaarder is dan andere, maar dat schrikt me niet af. Ik studeer graag'', bevestigt de twaalfjarige jongen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees