Duizenden gipsen kunstwerkjes promoten evenementen en nieuw cultuurcentrum

OP JACHT NAAR VERLEIDELIJKE EITJES

MERELBEKE -
Wie in Merelbeke gaat winkelen, kan binnenkort met een klein kunstzinnig gipsen eitje naar huis. De cultuurdienst liet er daarvan door plaatselijke kunstenaars enkele duizenden maken om mensen op een ludieke manier naar een rist cultuurevenementen te lokken op de site waar het nieuwe gemeentelijk cultuurcentrum moet komen. Aan de eitjes is ook wedstrijd gekoppeld die één gelukkige een gouden kip oplevert.

,,Wij hebben kunstenaars en creatievelingen iets leuks laten uitbroeden om promotie te maken voor het nieuw te bouwen cultuurcentrum'', licht cultuurschepen Rik De Vis (MVP) toe. De idee komt van lokaal artiest Enca Caen. Die maakte een opengewerkt eitje in polyester van ongeveer 8 centimeter groot met daarin een embryo. Dit laatste symboliseert het nieuwe cultuurcentrum dat binnen een goed jaar moet verrijzen tussen de bib en het gemeentehuis en dat normaal eind 2005 instapklaar is. Enkele andere kunstenaars maakten hiervan intussen duizend gipsen replica's en zullen er de komende maanden nog enkele veelvouden van bijmaken.


Projecten
Het eitje verwijst ook naar het MCTwee-project waarmee de cultuurdienst tussen nu en 11 juli 2002 op de bouwplaats allerlei culturele projecten wil opzetten die het publiek voor de realisatie en de invulling van de nieuwe, tweede cultuurtempel warm moeten maken. De nieuwbouw komt er namelijk omdat de huidige zaal 't Groenendal niet langer aan de ruime culturele noden van de Merelbekenaars voldoet.

De eitjes moeten de bevolking verleiden om massaal alle manifestaties bij te wonen en hun ogen goed de kost te geven. Aan elk eitje hangt namelijk een deelnemingsformulier met een rastertje waarin nummers moeten worden genoteerd. En die worden elk op zich maar via één manifestatie vrij gegeven. Iedereen krijgt ook maar één ei en één deelnemingsformulier. Uit alle juiste inzendingen wordt op 11 juli 2002 de gouden kip getrokken.


Handelaars
De verdeling van de eitjes gebeurt via 45 handelaars, verspreid over het Merelbeekse grondgebied. Die zijn te herkennen aan een speciale affiche. De Vis: ,,En het is echt niet de bedoeling dat je eerst hun winkel leeg koopt. Mensen moeten vooral verleid worden om naar onze MCTwee-activiteiten te komen.''

De enigen die voor hun eitje niets moeten doen zijn De Vis zelf en zijn vier collega's-cultuurschepenen van de Vijf voor Vijf -gemeenten Gavere, Melle, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Zij krijgen van Enca Caen elk een polyester ei. Maar ook aan hen wordt de juiste cijfercombinatie voor de wedstrijd niet vooraf meegedeeld.

  • Meer informatie bij de cultuurdienst, telefoon 09-362.33.31.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees