Nieuwe school, nieuwe klas, nieuwe juf

,,DE KINDEREN GAAN MIJ HELPEN''

MEETKERKE -
Het Polderschooltje in Meetkerke (Zuienkerke) heeft er een eerste succesvolle schooldag opzitten. De vrije school telt dit jaar 29 leerlingen. Dat is het gevolg van de samenvoeging van de twee vestigingen in Meetkerke en Zuienkerke. Het waren de ouders die destijds beslisten dat alle katholiek onderwijs weg zou trekken uit Zuienkerke-dorp. De leerlingen voelen zich al thuis in hun nieuwe omgeving. Voor juf Lieselot Geernaert wordt het misschien nog het meest wennen.

Vorig jaar hakten het schoolbestuur en de participatieraad van de Vrije Gesubsidieerde Basisschool Wenduine-Zuienkerke een belangrijke knoop door. Haar afdeling in Zuienkerke-dorp zou verdwijnen en alle activiteiten zouden gebundeld worden in Meetkerke. Het concept van de nieuwe school werd Het Polderschooltje gedoopt. Na de verhuizing eind juni, was het gisteren de echte nieuwe start.

,,Het is weer een verandering'', vertelt juf Liliane Bentein die al 24 jaar les geeft aan de eerste, tweede en derde klas in Meetkerke. Dit jaar bevolken twaalf kinderen haar klas. ,,Ik herinner me nog dat het vroeger ook zo was dat de basisschool twee klassen telde. Dat was zo tot enkele jaren geleden. Toen het aantal kinderen verminderde, moesten de hogere jaren naar de school in Zuienkerke-dorp. De kleuterklas is hier altijd gebleven.


Vuurdoop
De grote kinderen zijn nu terug en dat zorgt voor een andere aanpak. Een kind uit de lagere klassen of uit een kind uit de hogere klas moet je anders benaderen.''

Voor juf Lieselot Geernaert (22) uit Loppem is de start van het nieuwe schooljaar meteen haar vuurdoop. Voor het eerst sinds ze in juni afstudeerde aan de Katho-Reno in Torhout, staat ze voor de klas. Meteen neemt ze de leerjaren van vier tot zes op zich. ,,Het wordt een heel grote uitdaging'', zegt ze. ,,Ik vermoed dat ik zeer blij zal zijn als de eerste maand achter de rug is. Toch zal ik hier heel veel ervaring opdoen. Vrees heb ik niet. De kinderen zijn zeer gemotiveerd en ze gaan mij helpen. Zij kennen de situatie van een gemengde klas met meerdere jaren tegelijk beter dan ik. In de klas zitten drie leerlingen van het vierde jaar, een jongen voor het vijfde jaar en nog eens drie voor het zesde jaar.''

De leerlingen van het zesde jaar kunnen het best de nieuwe situatie vergelijken met vroeger. Ze komen allen over van Zuienkerke en mochten zelf kiezen waar ze school zouden lopen, in Meetkerke of in de gemeenteschool in Zuienkerke. ,,Hier lijkt alles een beetje braver'', vertelt Laure Deschoolmeester. ,,We halen hier minder streken uit.'' Zeven vriendjes zijn tussen juni en nu vertrokken naar een andere school. Toch willen de overgebleven leerlingen zo snel mogelijk terug vriendjes maken. Het Polderschooltje zal dit jaar dertien kleutertjes tellen. Ook dat is een vermeerdering tegenover van vorig jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees