HAKBIJL SPAART WEST-VLAAMSE KAZERNES

WEST-VLAANDEREN -
De West-Vlaamse kazernes hebben de herstructurering binnen het leger zonder al teveel kleerscheuren overleefd. Mede door het lobbywerk van vice-premier Johan Vande Lanotte en Vlaams minister Renaat Landuyt blijven de kazernes van Ieper en Sijsele open. ,,De kazernes hebben zelfs een toekomst op lange termijn gekregen'', zegt Vande Lanotte. Wel moet de School voor Onderofficieren in Zedelgem haar deuren sluiten. Lombardsijde en Koksijde krijgen er dan weer taken bij.

,,Het aantal militairen in West-Vlaanderen blijft rond de 4.000 mensen schommelen. Bovendien krijgen de kazernes een grotere variatie aan opdrachten. West-Vlamingen die een militaire carrière willen uitbouwen, zullen dat niet langer buiten de provincie moeten doen'', meent Vande Lanotte. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

 • IEPER : Het 98 ste Bataljon Logistiek zal voortaan ook de uniformen en het linnen maken voor de Marine en de Luchtmacht. Tot op heden was dat enkel voor de Landmacht en de Medische Dienst. Anderzijds verhuist de 10 de Compagnie Transport naar Grobbendonk. Het aantal militairen in de kazerne verhoogt lichtjes naar 300 mensen. Vrijwel alle militairen kunnen op die manier in Ieper blijven. Ieper was samen met Sijsele de kazerne die het sterkst met sluiting was bedreigd.
 • SIJSELE : Het 92 ste Bataljon Logistiek wordt het 51 ste Bn Log. In de praktijk zal Sijsele nu de logistiek verzorgen van alle West- en Oost-Vlaamse eenheden. Sijsele zal ook helpen met de vredesoperaties van het Belgische leger. Het aantal militairen zakt van 360 naar 290. Verplichte mutaties zijn onwaarschijnlijk, aldus nog Vande Lanotte. Militairen die niet aan vredesmissies willen deelnemen, kunnen muteren naar Ieper.
 • ZEDELGEM : De School der Onderofficieren moet dicht. ,,De keuze is gevallen om nog één school over te houden in plaats van verspreide lokaties. De sluiting is echter pas voor 2007. Op die manier kan een goede en sociale oplossing worden gevonden voor het personeel'', zegt Johan Vande Lanotte.
 • LOMBARDSIJDE : De taken van het kamp Lombardsijde worden fors uitgebreid. De compagnie 14A Luchtdoelartillerie wordt op volle sterkte gebracht met een uitbreiding van honderd mensen. Bovendien komen in 2005 ook 150 tot 200 verkenners-paracommando's van het 3 de Eskadron Lansiers-Paracommando vanuit Flawinne naar de kust over. Er komt ook een compagnie van de Militaire Politie, eveneens goed voor minstens honderd manschappen.
 • KOKSIJDE : De legendarische Seaking-helicopters en de reddingsacties op zee blijven behouden, en Koksijde krijgt er bovendien een extra transportopdracht bij. Zo krijgt de basis er tegen 2007 het 16 de Bataljon Transporthelicopters bij, goed voor tien tot vijftien nieuwe Agustahelicopters. De toestellen worden het werkmateriaal voor de Brigade Paracommando, maar ook voor de Landmacht of de Marine. Volgens minister Vande Lanotte is de komst van de helicopters goed voor meerdere honderden militairen, ook al vreest kolonel Marc Emonts-Gast dat er een lichte daling van het personeelsbestand komt tot aan de komst van de nieuwe helicopters.
 • LISSEWEGE, ZEEBRUGGE : De kleinere eenheden in Lissewege en Zeebrugge moeten in 2003 de deuren sluiten. Het personeel kan aan de slag in de resterende kazernes aan de kust of in de Brugse regio.
 • SINT-KRUIS : De marine vertrekt uit de kleine basis in Sint-Kruis (Brugge). De installaties komen in handen van enkele kleinere ondersteunende eenheden.
 • OOSTENDE : De marinekazerne Bootsman Johnsen blijft behouden zoals ze is. ,,Die kazerne is er en ze blijft er. Neen, er zijn geen wijzigingen voorzien'', besluit Johan Vande Lanotte.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  Meest Gelezen

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees