Gezocht: professor (v.)

GENT -
Vrouwen vormen nog steeds een kleine meerderheid onder de hoogleraars van de Gentse universiteit. De evolutie van de afgelopen jaren toont weinig beterschap. Daarom moet Universiteit Gent een emancipatieambtenaar krijgen, vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Holemans (Agalev).

Op vraag van Holemans gaf minister Vanderpoorten cijfers vrij over het vrouwelijk aandeel bij het academisch personeel van de Vlaamse universiteiten. Die cijfers zijn ronduit alarmerend, vindt Holemans. Zo telt Gent slechts 12 vrouwen met de titel gewoon hoogleraar en 9 met de titel hoogleraar . Bij de heren bedragen de cijfers 125 respectievelijk 124. De dames halen dus een score van 9 respectievelijk 7 procent. Dat is meer dan Leuven, maar minder dan Brussel.

Naarmate men daalt op de academische ladder, treft men meer vrouwen aan: 16 procent bij de hoofddocenten, 18,5 procent bij de docenten, 24 procent bij de doctors-assistenten. Alleen bij de assistenten halen de vrouwen met 47 procent een redelijke score.

Hoog tijd dus dat de Universiteit Gent een emancipatieambtenaar aanstelt die een gelijkekansenbeleid kan uitstippelen, vindt Holemans. Daarnaast pleit hij voor een herziening van de prestatiecultuur en de dwang zoveel mogelijk te publiceren. ,,Vrouwen kiezen veeleer voor zorgtaken dan voor louter hun carrière. Een gewijzigd beleid zou ook toelaten dat mannen sneller ouderschapsverlof opnemen, wat dan weer meer promotiekansen voor vrouwen oplevert''. (DAL).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees