Paul Talloen tekent voor twintigste Pajottentocht in Gooik

,,Mijn favoriet plekje is de oude trambedding''

OETINGEN -
Oetingenaar Paul Talloen en de Vlaamse Wandelaarsbond (VWB)organiseren dit weekend de twintigste Pajottentocht, een wandeltweedaagse in Gooik. Voor Talloen en zijn medewerkers is en blijft het Pajottenland een van de mooiste streken van Vlaanderen.

 • Is het Pajottenland echt zo mooi?
 • Paul Talloen: ,,Voor mij wel. Vele wandelaars spreken van de Vlaamse Ardennen. Kijk eens wat mooi landschap je hier hebt: de heuvels, de beekvalleien, de grote boerderijen en vierkanthoeven, de kapelletjes en ga zo maar door. De natuur is hier ongeschonden. Het is rustig, want geen drukke wegen. Neem bijvoorbeeld de Kesterheide. Dat is meer dan een heuvel met bomen, struiken en planten. Het landschap bevat veel meer dan je ziet. Dan bedoel ik Satcom, de ijzeren man, het graf van Staf De Clercq, de historiek van de radartoren, de kruisweg en het Pervivobos''.

 • Zijn er nog zulke plekjes?
 • ,,Mijn favoriete plekje is de oude trambedding. Ik noem dat de groene lijn van Gooik. Het stukje tussen Lomberg en Zwartschaap: daar wordt niet gemaaid of gespoten. Er staat een waaier aan planten en kruiden. Dit is een ideaal pad voor het zacht toerisme''.

 • Twintig jaar Pajottentochten. Kan de wandelaar zich aan iets speciaal verwachten?
 • ,,Na twintig jaar zijn er nog altijd leuke hoekes die we met de wandelroutes aandoen. Er verschijnt een nieuwe brochure met enkele lijntjes tekst van elk Gooiks monument, inclusief een wandel- en fietskaart. Tijdens de wandeltweedaagse houden we in de schuur van De Cam een kleine fototentoonstelling over onze tochten. Deze beperken zich niet tot Vlaanderen. Alle continenten kwamen al aan bod. En op vrijdag starten we met een dia-avond''.

 • Vraagt dit wandelweekend veel voorbereiding?
 • ,,Eigenlijk begint de voorbereiding in de maand mei. Het vastleggen van de nodige locaties. Zelfs de publiciteit starten we voor de zomer. Het uittekenen van de tochten gebeurt vrij snel, omdat we de regio intussen kennen als onze broekzak. En tijdens het wandelweekend helpen de meer dan dertig leden van de Vlaamse Wandelaarsbond. Zonder deze mensen is dergelijke activiteit niet mogelijk''. (JHG)

 • Diavoordracht De wereld rond met VTB-VAB-VWB op vrijdag 4 oktober om 20 uur in de schuur van De Cam, Dorpsstraat in Gooik. Pajottentocht op 5 en 6 oktober: wandelingen van 6, 12, 18 of 24 km met vertrek vanaf 8.30 uur in de schuur van De Cam of de turnzaal van de dorpsschool in Oetingen. Meer inlichtingen: 0475-20.05.90.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees