Stoomcentrum vernieuwt spoorlijn naar Eeklo

EEKLO -
Vrijwilligers van het Stoomcentrum vervangen op het traject tussen het station in Eeklo en Balgerhoeke de slechte dwarsliggers. Dat werk duurt vermoedelijk nog tot juli. Zolang blijven de ritten met de stoomtrein beperkt van Maldegem tot Balgerhoeke.

,,We willen de spoorlijn tussen het station van Eeklo en Balgerhoeke op een berijdbaar niveau brengen voor toeristische ritten tegen een snelheid van veertig kilometer per uur. Daarvoor moet een op de zes dwarsliggers in orde zijn. De slechtste halen we eruit en vervangen we door nieuwe dwarsliggers die we krijgen van de NMBS. Want deze lijn is nog steeds eigendom van de NMBS. Als stoomcentrum hebben we ze enkel in concessie gekregen. De oude dwarsliggers voeren we naar Balgerhoeke. De beste daarvan kunnen we verwerken en gebruiken voor ons smalspoor, de rest is voor het stort'', vertelt Jason Van Landschoot van vzw Stoomcentrum.

Nog dit voorjaar wordt over een lengte van iets meer dan achthonderd meter tussen de Sint-Jansdreef en de Krekelmuit een nieuw spoor aangelegd. Ondertussen is ook de overweg aan de doorsteek van de ringweg klaar. ,,Aan dat nieuwe stuk ringweg hebben we een overweg met slagbomen en lichten. We hopen vanaf de tweede jaarhelft de ritten naar Eeklo te hervatten, wat commercieel gezien niet onbelangrijk is.


Slijtage
Vandaar de zware investeringen die we op Eekloos grondgebied doen om de lijn in orde te brengen. Het is twee jaar geleden dat we nog met de stoomtrein tot in Eeklo reden en je merkt dat de sporen vlugger verslijten als ze niet gebruikt worden. Het traject tussen het station in Maldegem en Balgerhoeke is volledig in orde.''

Vorig jaar vervoerde de Maldegemse stoomtrein dertigduizend reizigers en men kreeg achttienduizend bezoekers over de vloer in het stoomcentrum. De ritten met de stoomtrein hervatten begin mei en duren tot eind september. (RVH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees