Dictee lokt jonge bollebozen naar Wachtebeke

WACHTEBEKE -
Terzelfder tijd in vijftig Vlaamse gemeenten hield het Davidsfonds de preselectie voor het Groot Nederlands Dictee. In Wachtebeke gebeurde dat voor het eerst, daar daagden niet minder dan 181 kandidaten op.

Voorzitster Lut Everaert van de Wachtebeekse Davidsfondsafdeling was in de wolken: ,,Zelfs in hoofdzetel Leuven stonden ze er van te kijken, zoveel belangstelling in een gemeente van nog geen zevenduizend inwoners. We hadden vooral in de scholen laten weten dat dit niet uitsluitend voor de besten was. De jeugdige opkomst is goed voor ons, want we willen af van ons overigens onterechte oubollige imago. We willen meer jonge mensen aanspreken en dat lukt blijkbaar.''

Zaterdag ging het niet echt om een dictee zoals die jaarlijkse klassieker uitgezonden vanuit Den Haag (die verder met dit dictee niets te maken heeft). De peiling naar de kennis van de deelnemers gebeurde met minder spektakel. In een eerste deel moesten de deelnemers het enige juist gespelde woord uit vier halen. Daarna kregen ze een doorlopende tekst te doorworstelen om er de fouten in op te sporen. Het aantal gemaakte fouten werd daarom ook niet bekendgemaakt. Er kwam alleen een rangschikking van de besten met een quotering in procenten.

Maurice Versele kan zich alvast bij de volwassenen een spelvirtuoos noemen, hij behaalde 90 procent voor Sabine Hoekman (88), oud-burgemeester Wies Creve (86), Freddy Roegiest (86) en Melchior Glansbeek (85). Als enige kandidaat bij de 'specialisten' (mensen die al eens de finale behaalden) slaagde Ann Aelterman met 79 procent.

Maar vooral de jeugd deed geestdriftig mee. Liesbeth Seyssens (88 procent) won bij de junioren voor Benjamin Praet (83) en Elke Roesbeke (81). Simon Cleenwerck (96 procent) leidde de scholieren voor Wouter Mortier (87), Carolien Saey (88) en Maarten Van Assel (87). Maron Bysse (94) haalde het bij de miniemen gevolgd door Benjamin Van Parijs (91), Sander Arens (91), Charlotte De Waele (88)en Frauke Alexander (88).

De dertig besten van elke categorie uit alle Vlaamse selecties samen mogen op zaterdag 2 maart deelnemen aan de grote finale in het Vlaams parlement. Dan wordt er echt gedicteerd door Bavo Claeys, Wim De Vilder, Francisca Van Tielen, Anneke De Keersmaeker en Ilse Van Hoecke.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees