Persfiguren van 2001 gehuldigd in Lokeren

Kuifje moet duimen leggen voor satelliet

WAASLAND -
De laureaten van de Persfiguren 2001 zijn het massaspel Tempus uit Sint-Gillis (evenement), Asterix Kieldrecht (sport) en de firma Verhaert uit Kruibeke, die de prijs van Algemeen Figuur van het Jaar in ontvangst mocht nemen.

De verkiezing bleef spannend tot het einde. De Torenzaal in Lokeren zat vol met genomineerden, fans en persmensen uit het Waasland. De strijd voor het Evenement van het Jaar draaide uit op een nek-aan-nekrace tussen de Fakkeltocht voor Verdraagzaamheid uit Temse en het massaspel Tempus uit Sint-Gillis. Tempus trok ultiem het laken naar zich toe. Steven De Beule, voorzitter van de Culturele Raad, was daar meer dan blij mee. ,,Drie jaar hebben we er aan gewerkt'', zegt De Beule. ,,Het was een droom om de geschiedenis van Sint-Gillis en het Waasland in beeld te brengen. De verenigingen schaarden zich allen achter het initiatief. Dit is een bijzonder prettige beloning.''

De winnaars ontvingen fraaie kunstwerken zoals een cartoon van Tim Polfliet en een litho van Willem Van Bogaert. Deze artistieke hoogstandjes vielen ook de sportlaureaat te beurt. Ann Wauters uit Sint-Gillis werd Europees basketbalspeelster van het jaar en dwong Europacupwinnaar Asterix Kieldrecht tot een extra volley-smash. Ook al verloopt de huidige competitie niet echt naar wens, toch hoopt Asterix ook dit seizoen een paar fraaie trofeeën in de kast te zetten. De prijs Sportfiguur 2001 van de Wase Persclub hebben ze alvast binnen.


Proba
Een harde noot om kraken was de verkiezing tot Algemene Figuur. Hoe vergelijk je technologie, sociale zaken of theater met elkaar? Niet echt gemakkelijk, maar toch werd de knoop doorgehakt door de Wase perslui. Jacqueline Van Quaille uit Kemzeke en de musical Kuifje moesten het uiteindelijk afleggen tegen de firma Verhaert uit Kruibeke met zijn Proba-satelliet.

Welke technologische wonderen mogen we nog verwachten? ,,We zijn momenteel bezig met Proba 2, onze satelliet van de volgende generatie'', zegt manager Jo Bermyn. ,,Verhaert stelt 130 mensen tewerk. Dat aantal blijft stabiel. Onze satelliet brengt de mooiste Wase plekjes in beeld. Verhaert is cultureel begonnen maar evolueerde naar kwaliteitsfoto's met spionage-effect. Ruim 70 procent van onze activiteiten is nu op de ruimtevaart toegespitst. Eigenlijk was de huidig geroemde Proba nog maar een start. De lancering van Proba 2 is gepland in 2004-2005.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees