Steeds meer taalfanaten

ROESELARE -
254 Mensen namen zaterdag deel aan het Groot Nederlands Dictee, georganiseerd door de plaatselijke Davidsfondsafdeling. Deze wedstrijden kunnen op steeds meer interesse van het publiek rekenen.

Ruim 250 personen meldden zich zaterdagmorgen aan in de studiezaal van de Vrije Middelbare School voor de preselectie van het Groot Nederlands Dictee. Het Davidsfonds organiseert die preselecties op diverse plekken in het Vlaamse land.

De opdracht van de voorronde is geen dictee in de letterlijke betekenis. De kandidaten moeten vooral fouten ontdekken in woordreeksen en zinnen.

,,Of de jeugd nu goed of slecht spelt, valt in zo'n wedstrijd niet zomaar te ontdekken,'' zegt juryvoorzitter Johan Strobbe. ,,Nogal wat deelnemers waren in groep via school aanwezig. Zo laat de leraar Nederlands van de VMS zijn leerlingen deelnemen omdat spelling in het urenpakket op die leeftijd amper nog aan bod komt. Sommige leerlingen zijn dus niet echt gemotiveerd om een goede prestatie neer te zetten.''

,,De categorie specialisten is dan weer interessanter om volgen. Die mensen doen al jaren mee en willen echt winnen. Zij krijgen steeds meer concurrentie. Dit jaar waren er 254 deelnemers. Vorig jaar waren er dat 150 en twee jaar terug amper vijftig.''

Bij de miniemen (laatste graad lager onderwijs) ging Jozefien Vanherpe met de boekenprijs lopen. Zij scoorde het hoogst met 95 procent. Zij had geen moeite met woorden als weggeëbd, pony'tje, computerfreak of minioorlog .

Bij de cadetten (eerste graad secundair) stonden vreselijke woorden als applaudisseren, saucijsjes, auto-ongeluk of blindengeleidehond op het menu. Drieke Vandommele uit Moorslede won met 90 procent.

Hiphopliefhebber, heteluchtballon of quizleider waren geen probleem voor Steven Delarme uit Izegem die het haalde met 95 procent in de categorie scholieren (tweede graad humaniora).

De hogere graad humaniora, de junioren, kreeg woorden als represaillemaatregel, kop-staartbotsing of extatisch onder de pen geschoven en dat was een peulschil voor Stijn Dehem uit Roeselare. Hij behaalde 86 procent.

Bij de volwassenen waren er 29 deelnemers. Patrick Rommel uit Izegem is leraar Nederlands. Correct geschreven kanjers als toegeëigend, frêle, anticyclonaal en voorgeborchte schreef hij correct wat hem 93 procent opleverde.

Drie kandidaten schreven zich in voor de categorie ,,specialisten''. Tom Kimpe en Marino Mercier moesten het afleggen tegen Kaat Vanacker uit Izegem die het met 91 procent van hen won.

De dertig beste schrijvers per categorie uit heel Vlaanderen mogen zich met elkaar meten in het Vlaams Parlement op 2 maart. (RBC)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees