Brussels voetbal niet in gevaar

BRUSSEL -
De Belgische voetbalbond wordt gecommunautariseerd. Er werd besloten dat het professionele voetbal unitair blijft maar dat de amateurclubs worden ingedeeld in een noordelijke en een zuidelijke liga. Kan niet menen enkele Brusselse politiekers. Maar wat vinden de voetbalclubs er zelf van.

Een van de laatste unitaire bastions in ons land, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), wordt gesplitst. Vanaf derde afdeling worden de clubs opgedeeld in een noordelijke en een zuidelijke liga.

,,Er wordt geen rekening gehouden met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest'', stelt Walter Vandenbossche (CD&V). ,,Als niet snel wordt ingegrepen, zal het voetbal in Brussel definitief verdwijnen.''

Een zelfde reactie heeft VGC-collegevoorzitter Robert Delathouwer (SP.A). ,,Brusselse clubs moeten ongeacht de taalgroep waartoe ze behoren hun sport voort kunnen beoefenen in taalgemengde competities op het grondgebied van de voormalige provincie Brabant.''. Zijn Franstalige collega Didier Gosuin deelt die mening.


Tweetalig
Wat vinden de clubs zelf van de beslissing ? We vroegen het aan Jan Van Hout van KFC Haren. ,,Ik zie het probleem niet'', zegt hij. ,,De clubs zullen een keuze moeten maken, waarschijnlijk op basis van hun huidige taalregime. Op ons niveau (Haren speelt in vierde provinciale) is er weinig verschil tussen de sterkte van de Franstalige en de Nederlandstalig clubs. We staan laatste in de laagste afdeling. Het maakt dus weinig uit of we in de liga noord of de liga zuid spelen.''

,,De beslissing van de KBVB zal geen invloed hebben op onze manier van werken. Die is en blijft tweetalig, de officiële taal van de club is en blijft Nederlands'', stelt Van Hout.

Op een iets hoger niveau speelt KFC Rhodienne-Verrewinkel in vierde nationale. Ze is de fusie van het Vlaamse KFC Rhodienne en het Brusselse FC Verrewinkel. ,,We zijn een Nederlandstalige club'', maakt secretaris Jean-Pierre Massart duidelijk. ,,De beslissing van de KBVB is nog vrij recent, ik heb dus nog geen zicht op de gevolgen ervan. De reactie van de politici is overdreven. Zij weten niet wat voetbal is.''

,,Ons hoofdterrein ligt in Sint-Genesius-Rode en dus in Vlaanderen waardoor wij automatisch als Nederlandstalige ploeg beschouwd worden. Sportief is het voor ons wel interessanter om in de Waalse reeks te spelen omdat het niveau daar lager is en het dus makkelijker is om sportief vooruitgang te maken. Financieel is het echter interessanter ploegen uit de regio te ontmoeten. Wat de toekomst ook brengt, onze werking is en blijft tweetalig'' besluit Massart. (RMJ)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees