Prins Filip in Leuven uitgejoeld tijdens plechtigheid eredoctoraat

Amok tijdens patroonsfeest


Prins Filip zal geweten hebben dat zijn eredoctoraat hem niet door iedereen gegund wordt. Een driehonderd Vlaamsgezinde actievoerders lieten gisteren van zich horen tijdens het patroonsfeest van de KU Leuven. Tijdens de plechtige stoet van academici en de eredoctoren-in-spé door de Naamsestraat werd het bijzonder spannend, toen enkele tientallen actievoerders van het Vlaams Blok door de politielijn braken. De ordediensten moesten hard ingrijpen, om erger te voorkomen. De prins behield zijn kalmte onder het tumult.

Het werd een woelig patroonsfeest voor de Leuvense universiteit. Studenten voerden een ludieke actie en deelden aan voorbijgangers nep-eredoctoraten uit. Een vijftigtal leden van N-VA trok door de stad en ook leden van Spirit, het Nationalistisch Studentenverbond en studenten van het Vlaams Katholiek Hoogstudentenverbond lieten van zich horen. Het was vooral het Vlaams Blok dat de aandacht trok.

Het Blok vertrok met een tweehonderdtal leden en sympathisanten gisterochtend om 9.30 uur aan station richting Grote Markt. Een ezel met een 'eredoctoraat' om de hals op kop. Vlak naast de Sint-Pieterskerk -- waar de misviering in het kader van de uitreiking plaatsvond -- riepen ze slogans zoals 'België Barst ' en 'Vlaanderen republiek '.


Bestorming
Voorzitter Frank Van Hecke haalde in een toespraak scherp uit naar de monarchie in ons land. ,,Waarvan de leden na vele tientallen jaren aan het hoofd van dit land niet eens in staat zijn de taal van de meerderheid van de inwoners te schrijven of te spreken.'' Hij noemde het eredoctoraat voor de prins een poging van de universiteit om de ,,kunstmatige Belgische staat te bestendigen''.

Toen het gevolg van academici en bijna-eredoctoren rond 10.30 uur de kerk verliet en te voet richting aula Pieter De Somer trok, werd het spannend. Spirit en N-VA riepen anti-Belgische slogans, en enkele tientallen actievoerders van het Blok braken door de politielijn. Ze bestormden de stoet in de Naamsestraat. De politie moest hard ingrijpen, om erger te voorkomen. Daardoor bleef het bij luid verbaal geweld, en wat trek- en duwwerk. Ook verderop, op het Hogeschoolplein, kwam het tot een opstootje toen enkele manifestanten door de omheining braken.


Onbegrijpelijk
De academici lieten het protest niet aan hun hart komen. Prins Filip -- aan de zijde van rector Oosterlinck -- bleef zeer rustig onder het tumult. Prinses Mathilde heeft van het protest niets gemerkt. Zij vervoegde de prins pas in aula Pieter De Somer, waar de eredoctoraten werden uitgereikt.

De manifestanten verwijten de Leuvense universiteit een eredoctoraat uit te reiken aan iemand, die geen bijzondere academische of maatschappelijke verdienste heeft. Een monarchie is een verouderde instelling, en de beslissing van de universiteit is voor hen dan ook onbegrijpelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees