Parkeerwachters slingeren op bon

HASSELT -
De Hasseltse hulpagenten - de schrijverkes of schrijvende madammen in de volksmond - krijgen voortaan assistentie van vier parkeerwachters die automobilisten die hun parkeergeld niet betalen, op de bon slingeren. ,,Wij maken geen processen-verbaal, we schrijven alleen retributiebonnen uit'', verdedigen Jaklien, Nol, Freddy en Eddy hun nieuwe job bij de stad.

Twee keer per dag ruim vierhonderd parkeermeters controleren, neemt heelwat tijd in beslag. Van de twaalf hulpagenten die bij de Hasseltse politie aan de slag zijn, waren er vier daarmee bezig. Vandaar voortaan de inzet van evenveel parkeerwachters. Die veranderen binnen het stadsbestuur van functie, want Jaklien zat bij de groendienst, Freddy en Eddy bij de Centrale Werkplaatsen en coördinator Nol bij feestelijkheden, later evenementen.

Ze benadrukken dat ze niet bevoegd zijn om te verbaliseren. Het verschil met een retributie is niet onbelangrijk. Om te beginnen kost een proces voor foutparkeren 52,5 euro (2100 fr.) tegen slechts tien euro (400 fr.) voor een retributie (die met een inhaalbeweging recht geeft op een halve dag parkeren). De retributie is eventueel dan nog fiscaal aftrekbaar.

,,Het is ook niet de bedoeling om strenger op te treden, want op dat vlak zitten we goed'', meent burgemeester Reynders. ,,Wel kunnen agenten tijdens de vrijgekomen tijd andere taken op zich nemen, zoals de bestrijding van gauwdiefstallen, het aanpakken van echte foutparkeerders, het bewonersparkeren en de snelheidscontroles''. (EJ)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees