Afscheid van een monument

GAVERE -
In Zottegem is woensdagmiddag oud-burgemeester van Gavere Carlos Dierickx (87) overleden. Daarmee verliest de Valeirgemeente een monument. Carlos Dierickx was 46 jaar burgemeester. Eerst van Asper, later van fusiegemeente Gavere. In 1998 droeg hij zijn sjerp over aan huidig burgemeester Hugo Leroy.

Carlos Dierickx was in Gavere waanzinnig populair. Negen keer nam hij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Evenveel keer haalde hij het hoogste aantal voorkeurstemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 waren er dat nog 1.400. Nog één keer zou hij burgemeester worden. Hij was toen met zijn 79 jaar de oudste burgervader van België. In 1998 droeg hij midden de legislatuur de fakkel over aan Hugo Leroy.

Carlos Dierickx stapte in 1946 in zijn geboortedorp Asper, waar hij ook dokter was, in de gemeentepolitiek. Dat gebeurde op vraag van de pastoor die in hem een verzoenende figuur zag. Dierickx stelde één voorwaarde: er mocht maar één lijst zijn, zodat verkiezingen niet nodig waren.

Hij werd onmiddellijk verkozen tot burgemeester en zou zijn hele leven onafhankelijk blijven. Nooit was hij lid van een politieke partij. Zijn verkiezingslijst heette niet voor niets Vrije Onafhankelijke Gemeentebelangen (VOG).


Bezetting van Gravensteen
Eén legislatuur moest Dierickx overslaan. Interne strubbelingen binnen zijn partij kostten hem in 1952 de sjerp.

In 1958 nam hij de draad weer op. Ook na de fusie van Asper met Gavere in 1976 bleef hij burgemeester.

Carlos Dierickx stond bekend als een volksfiguur. Waar er in Gavere iets te doen was, was de burgemeester erbij. Zag hij aan een café veel fietsen of wagens geparkeerd staan, stapte hij steevast binnen en trakteerde hij alle aanwezigen. ,,In de verkiezingstijd schud ik geen handjes'', zei hij zelf. ,,Ik geef de mensen alle dagen een hand omdat ik graag tussen hen vertoef. Als er een keer iemand niet terugzwaait, ben ik ongerust en vraag me af wat ik misdaan heb.''

De oud-burgemeester is ook bekend om zijn grappen en grollen. Tijdens officiële plechtigheden sprong hij geregeld op tafel. In zijn studententijd was hij de initiatiefnemer van de bezetting van het Gentse Gravensteen. ,,Als ge twee uur per dag serieus zijt, volstaat dat'', was zijn motto.

Op politiek vlak maakte Carlos Dierickx vooral vrienden. Hij vermeed ruzies. ,,Ge moogt u nooit kwaad maken in de politiek. Ge moet kunnen aanvaarden en weerleggen.''

Sinds hij afscheid nam van de politiek, woonde Carlos Dierickx in Oudenaarde. Na een heupbreuk verhuisde hij er onlangs naar een rusthuis. Daar werd hij woensdag getroffen door een darminfarct. Hij stierf in het AZ-ziekenhuis in Zottegem.

Corrigeer

NIEUWS