Blauw is meer dan een lingerieshow

ANTWERPEN -
Opwinding verzekerd. Maar nooit ordinair. In 'Blauw', de theaterproductie praat Bieke Ilegems - weer aan de zijde van echtgenoot Erik Goossens - in vreemde dialecten, huppelt ze in sexy lingeriepakjes over het podium, en gaat ze zelfs een enkele keer helemaal naakt.

Wie Bieke Ilegems kent als de elegante, maar toch vooral ernstige en keurig Nederlands pratende nieuwsanker van ATV, zal zich in zaal Elckerlyc de komende weken vast in de ogen en oren wrijven. Natuurlijk wordt het nooit ordinair. Daar zorgt regisseur Stijn Coninx wel voor.

Blauw is al de derde relatiekomedie die het echtpaar Goossens-Ilegems samen op de planken brengen. Naar de vorige theatervoorstellingen 'Je veux L'Amour' en 'Mn. Zkt. Vr. ' kwamen 40.000 mensen kijken.

In 'Blauw ' draait het allemaal om seks. In tien korte bedrijven zien we vijf mannen en even veel vrouwen die zich om verschillende redenen tot elkaar aangetrokken voelen. Het is een echte estafettewedstrijd, waarbij de minnaars en minnaressen elkaar in snel tempo aflossen. Telkens komt het tot een vrijpartij, de ene keer verloopt die stomend, dan weer romantisch of ook wel eens vlug-vlug.

Voor en na de daad wordt er gepraat. De dialogen zijn niet van humor gespeende filosofische bespiegelingen over verlangens, relaties en het leven, maar telkens ook één lang intellectueel voorspel tot de copulatie. Het is grappig dat de amoureuze prestaties van de geliefden nauwkeurig gechronometreerd worden.

In Londen werd dit stuk van David Hare vijf jaar geleden een grote hit, niet het minst dank zij een spraakmakende vertolking door Nicole Kidman.

Bieke Ilegems is natuurlijk geen Hollywood-diva, maar zeker ook geen domme Vlaamse babe. Ze doet het prachtig, eerst als de au-pair die het doet met de taxichauffeur, vervolgens als de gefrustreerde echtgenote van politicus Karel De Lucht - jawel, blauw is in alle opzichten de rode draad in deze voorstelling - en ten slotte als de gevierde actrice die aanpapt met een aristocraat.

De bekende lingerieontwerpster Marlies Dekkers staat niet toevallig vermeld als sponsor in het programmaboekje. Maar al even vlot als mooie Bieke van behaatjes verwisselt, schakelt ze over op andere dialecten. Geen ATV-ABN in Blauw, maar wel plat Antwerps, half Russisch of de streektaal van Arendonk, waar Ilegems opgroeide.

Het is alweer even geleden dat we Erik Goossens nog op het scherm zagen als acteur, maar in Blauw bewijst hij dat hij het vak nog niet verleerd is. Erik speelt bovendien mooi piano en zingt als een echte Elton John. Stijn Coninx maakt er een multimediale voorstelling van, want de podiumscènes worden afgewisseld met vooraf opgenomen filmclips op een reuzengroot scherm. Die geven de acteurs meteen de tijd om in de huid te kruipen van weer een volgende minnaar.


Vakman Stijn Coninx
,,We zijn heel blij dat de bekende filmregisseur Stijn Coninx ook dit stuk wilde regisseren'', zegt Bieke. ,,Stijn is zo'n vakman. Zijn film Verder dan de maan kreeg zeer onterecht slechte kritieken. Of ik stiekem zelf hoop op een filmrol? Nee hoor. Dat is niet de reden waarom we zo graag met Stijn samenwerken. Erik en ik durven anders wel eens dromen van een verfilming van één van onze relatiekomedies, maar ik vrees dat het bij dromen zal blijven. Een film maken is zo'n ingewikkelde en dure onderneming. Zelf een theaterproductie uit de grond stampen is al een hele opdracht.''

De combinatie actrice-journaliste komt niet zo vaak voor. Bieke Ilegems wordt door sommige ernstige journalisten dan ook met een scheef oog bekeken. ,,Toch ben ik er zeker van dat die combinatie leidt tot een kruisbestuiving. Mijn ervaringen als actrice maken van mij ook een betere journaliste en vice versa.''

  • ,Blauw' met Bieke Ilegems en Erik Goossens, elk weekeind voorlopig tot en met zaterdag 6 maart in Zaal Elckerlyc, Frankrijklei in Antwerpen. Tickets: 070-220.210.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees