Geen geld voor executieoord Offerlaan

GENT -
Zodra het behoorlijk geregend heeft, loopt het Oord der Gefusilleerden aan de Offerlaan onder water. Het blijkt technisch niet eenvoudig te zijn dit euvel te verhelpen. Bovendien heeft geen enkele stadsdienst geld beschikbaar voor die klus. ,,We zoeken naar een oplossing'', zegt men op het stadhuis.

,,Terechtstellingsplaats der voor den kop geschotenen 1914-1918'' staat er op de toegangspoort van het Oord der Gefusilleerden aan de Offerlaan. Op dit oude schietterrein executeerde de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog 52 burgers. Hun namen staan vermeld op gedenkplaatjes die voor 52 meidoornboompjes geplant staan. Ook de straatnamen Offerlaan en Martelaarslaan verwijzen naar die oorlogsslachtoffers.

De site werd in 1939 beschermd als landschap en was daarmee het eerste beschermde landschap op Gents grondgebied. Die beslissing had wellicht meer te maken met de herinnering aan de oorlog dan met het esthetische belang van deze plek. Dit landschap staat niet eens beschreven in de monumenteninventaris die in het begin van de jaren tachtig gepubliceerd werd. Intussen is de hele omgeving volgebouwd, wat de charme van de plek niet ten goede kwam.

Het oord is al geruime tijd dicht, klaagde gemeenteraadslid Matthieu Dierckx (CD&V) op het stadhuis. Over het terrein is een gracht getrokken, er zijn bomen gekapt en er ligt een stapel beenderen. Dat alles getuigt van weinig respect voor de slachtoffers van de Grote Oorlog. Nochtans had de burgemeester volgens hem met de vaderslandslievende verenigingen afgesproken dat die organisaties zouden zorgen voor een herinrichting van het gebouwtje, terwijl het stadsbestuur het terrein voor zijn rekening zou nemen.


Te laag
Het was de bedoeling de waterellende op het terrein te verhelpen bij de vernieuwing van de riolering in de Offerlaan, luidt de uitleg van de stadsdiensten. Dat is niet gebeurd. Men is er wel begonnen met een sleuf om een afvoerpijp te trekken, maar heeft dan moet vaststellen dat het terrein veel te laag ligt tegenover de straat en de riolering in de Offerlaan.

Zonder ophoging van het terrein is het niet mogelijk de afwatering te verbeteren. Dat zou mogelijk zijn omdat het gebouwtje op het terrein iets hoger staat. Vraag is welke dienst het nodige geld op zijn begroting vindt om de klus te klaren. Daarvoor wordt momenteel een oplossing gezocht. (DAL)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees