Brouwerij Drie Fonteinen in Beersel op eigen vleugels

,,Geuze is iets van ons en mag niet verloren gaan''

BEERSEL -
Amper tien jaar geleden was de interesse voor geuze op sterven na dood. Ook in de Drie Fonteinen in Beersel werd toen hardop gedacht de geuzenstekerij stop te zetten. Tot het streekbier uit de Zennevallei en het Pajottenland dankzij de positieve aanmoedigingen van bierkenners opnieuw uit het dal kroop. Nu is Beersels geuzesteker Armand Debelder er rotsvast van overtuigd: de geuze is een geschenk van de natuur en die streekcultuur mag nooit verloren gaan. De passie werd zo groot dat hij besliste voltijds brouwer van lambiekbieren te worden.

 • Voltijds lambiekbrouwer worden, is dit een grote stap?
 • ,,Uiteraard. Sinds 1982 namen mijn broer Guido en ikzelf de Drie Fonteinen over van mijn vader. De zaak omvatte een restaurant met grote aandacht voor streekproducten en een geuzestekerij. Vanaf nu nemen mijn broer en schoonzus voltijds het restaurant op zich, terwijl ik de pollepel aan de haak hang en me 100% concentreer op wat een beetje eens nevenproduct was: het brouwen van lambiek, geuze en kriek. Uiteraard blijven restaurant en brouwerij wel samenwerken. Geen evidente beslissing in een tijd waarin veel kleine brouwerijtjes op de fles gaan. Ook ik heb fors moeten investeren in een professionele installatie maar me voltijds kunnen toeleggen op het maken van lambiek: dat is een droom die in vervulling gaat''.

 • Vanwaar dan die gedrevenheid?
 • ,,Ik voel in mijn binnenste een drang dat ik dit gewoon moet doen. Lambiek en geuze zijn al eeuwen verworteld in deze streek. Het is een uniek product dat men nergens anders kan maken dankzij de ideale samenstelling van micro-organismen in de lucht. Zo'n traditie laten verloren gaan zou echt zonde zijn. Neen, ik ben groot geworden met lambiek. Geef mij maar een ton en een fles en ik ben de gelukkigste mens ter wereld. De trofee die de resterende geuzestekers in 1993 kregen van de Objectieve Bierproevers en het groeiend biertoerisme: dat is de lont aan het kruitvat geweest''.

 • Wat wordt het verschil met de geuzestekerij Drie Fonteinen van vroeger en de brouwerij van nu?
 • ,,We hebben onze installaties grondig vernieuwd. We kunnen nu per dag twee brouwsels maken van 900 liter en we hebben een bottelcapaciteit van 3.000 liter lambiekbier per dag. Ook starten we in de brouwerij een klein winkeltje waar we rechtstreeks al onze producten verkopen. Het zal hard werken worden. Gemiddeld zo'n 16 uren per dag voor mezelf, mijn echtgenote Lieve en onze medewerkster Jenny Debrael. Maar je moet wat over hebben voor je ideaal.

 • Kan je enkel met lambiek, geuze en kriek overleven?
 • ,,Ja, maar lambiek is nu éénmaal het meest wispelturige bier dat er bestaat. Daarom houden we ook ons Beerselbier achter de hand. Dit wordt wel volgens ons recept gebrouwen in Lochristi wegens overtapproblemen bij ons''.

 • Hoe zie je de toekomst tegemoet?
 • ,,We hebben er goede moed in en ik ben blij dat ik eindelijk de stap heb durven zetten. In de toekomst zie ik enkel problemen bij de nieuwe hygiënische voedingsnormen waarin bepaald staat dat voedsel niet meer in contact kan komen met hout. Omdat wij met onze lambiekbieren afhankelijk zijn van houten tonnen, kan dit de doodsteek betekenen. Maar samen met wijn- en kaasproducenten is het laatste woord hierover nog niet gezegd. Een traditie van honderden jaren oud kan men toch niet met één pennentrek de grond in boren''.

 • Opendeurdag in de Drie Fonteinen in Beersel met mogelijkheid tot degustatie en het bekijken van de vernieuwde brouwinstallatie op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni van 10 uur tot 19 uur.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees