Aalterse boer oogst voederbiet van 12 kilogram

,,De ouderwetse manier is de beste''

AALTER -
Maurits De Neve (74) uit Aalter-Brug haalde gisteren zijn voederbieten uit de grond. Zijn verbazing was groot toen er enkele exemplaren van tien tot zelfs twaalf kilo bij waren. De gepensioneerde landbouwer dankt zijn superoogst aan een ouderwetse manier van kweken.

Dit weekend wordt algemene vorst voorspeld, dus haalde Maurits De Neve uit de Urselweg zijn voederbieten gisteren uit de grond. Naast de gewone exemplaren, haalde hij ook acht superkanjers naar boven. ,,Een normale voederbiet weegt één tot maximum twee kilo'', zegt Maurits De Neve. ,,Bieten van twaalf kilo zijn echt wel een uitzondering. Ik heb de bieten op 3 mei gezaaid en ze elke dag met de beste zorgen omringd. Ik kweek de voederbieten alleen maar om mijn tien koeien eten te kunnen geven. Daardoor kan alles nog op de ouderwetse en ambachtelijke manier gebeuren. En dat is duidelijk de beste manier. Ik moet wel toegeven dat we een ideale zomer gehad hebben voor de bieten. Als je daar nog een juiste bemesting bijtelt, kom je op een mooi resultaat.''

Buurman en landbouwdeskundige Daniël Stichelbout feliciteert Maurits De Neve met de uitzonderlijke oogst. ,,Dit is een duidelijk bewijs naar de jonge landbouwers dat de ambachtelijke manier nog vruchten afwerpt'', vindt Stichelbout. ,,De landbouw komt nu eindelijk nog eens op een positieve manier in de belangstelling. Mijn buurman bewerkt zijn bieten elke dag met de grootste zorg. En daar komt geen enkele machine aan te pas. Als je weet dat we in de Urselweg dan nog geplaagd zitten met halfarme grond, dan is de prestatie van boer Maurits nog groter. Hij is een voorbeeld voor onze boerenstiel'', vindt Daniël Stichelbout. (JSA)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees