Gratis nachtvervoer in Gent start vanavond officieel

Nachtbusje komt zo

GENT -
Vanavond is het -- eindelijk -- zover. Op de Korenmarkt vertrekken om 23.30 uur de allereerste nachtbussen. Op vrijdag- en zaterdagnacht kan je voortaan tot half drie 's morgens met de bus naar huis. Gratis, het Gentse stadsbestuur betaalt zelf 10.000 euro voor het nachtbussenproject.

De gratis nachtbussen hebben in Gent heel wat voeten in de aarde gehad. In Antwerpen rijden ze al langer. Daar betaalt de reiziger er wel 1,5 euro per rit voor. In mei vorig jaar werden de eerste Gentse nachtbussen belooft voor begin oktober 2002, bij de start van het nieuwe academiejaar. ,,Gentenaars zullen geen excuus meer hebben om vroeg te gaan slapen'', zei Vlaams minister Steve Stevaert toen.

,,Hopelijk nu ook minder weekendongevallen''

De bussen kwamen er in oktober echter niet. De vakbonden bij De Lijn vroegen een extra nachtvergoeding, maar er kwam geen akkoord met de directie. De vervoersmaatschappij besloot daarop het nachtvervoer uit te besteden aan een privé-pachter. Die zal wel met Lijn-bussen rijden.

Om 23.30 uur vanavond rijden vanop de Korenmarkt de eerste zes nachtbussen uit. De Lijn verwacht niet meteen een massale toeloop voor de bussen. Vijftien reizigers per bus zou volgens de Vlaamse vervoersmaatschappij al een succes zijn. Voor een heel weekend zou dat resulteren in 600 busgebruikers.

,,Maar dat betekent meteen minder verkeer in onze straten en parkeergarages'', zegt schepen van Mobiliteit Karin Temmerman. ,,Die parkings staan op vrijdag- en zaterdagavond vol. Dat is logisch, want wie een late film wil meepikken of op restaurant gaat, moet nu met de wagen komen. Er zijn geen bussen meer om hen terug naar huis te brengen.''

De schepen hoopt ook dat jongeren in het weekend hun auto thuis zullen laten. ,,Zo kunnen we hopelijk weekendongevallen vermijden.''


Oudere leeftijdsklasse
In Antwerpen vervoert De Lijn op vrijdag- en zaterdagnacht telkens 500 reizigers. Ongeveer de helft zit in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar. Slechts 6 procent is meer dan veertig jaar.

In Gent mikt men ook op de oudere leeftijdsklasse. Daarvoor startte De Lijn met een opmerkelijke campagne via bierviltjes in cafés en smoezenkoekjes in restaurants. ,,Want nu er nachtbussen zijn, zal je een goede smoes nodig hebben om te laat thuis te komen'', lacht Frank Vanden Bulcke, woordvoerder van De Lijn.

De Lijn wil het project een half jaar de kans geven. Schepen Temmerman denkt al verder. ,,Als het gratis nachtvervoer succes heeft, kunnen we misschien uitbreiden naar donderdagnacht, de uitgaansavond van de Gentse studenten.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees