Wie gaat rekening betalen van ongeval in Temse

N16 tot 's nachts afgesloten

TEMSE -
De brandweerkorpsen van Temse en Bornem, de civiele bescherming en privé-firma's waren in de nacht van woensdag op donderdag nog druk aan het werk om de N16 proper te krijgen tegen de ochtendspits. Woensdagvoormiddag verloor een vrachtwagen een lading chroomzuur op de gewestweg.

Het chroomzuur werd vervoerd in kunststof vaten. Eén van die vaten ging aan het lekken nadat het doorboord werd door een stuk van de planken vloer van de vrachtwagen. De oplegger werd door het parket van Dendermonde in beslag genomen. Een deskundige moet nu vooral twee zaken onderzoeken. In de eerste plaats moet die bevestigen dat er wel degelijk chroomzuur in het vat zat, zoals op de vervoerdocumenten was aangegeven. Verder moet die uitmaken hoe het vat kon lek slagen. Vooral dat laatste is niet onbelangrijk. De opruimingswerken van woensdag kosten immers handenvol geld en het is de vraag wie die rekening gaat betalen.


Ook privé-bedrijven
De brandweer van Bornem riep niet alleen de civiele bescherming om hulp maar schakelde ook privé-bedrijven in. ,,Op het zuur moesten kalk en absorberende korrels gestrooid worden. Nadien moest het wegdek geruimd worden. Kalk hebben wij niet in grote hoeveelheden en daarom schakelden we een privé-bedrijf in om te helpen bij het reinigen van de N16'', zegt luitenant Van Pellicom van de Bornemse brandweer.

De N16 in de richting van Willebroek werd woensdagavond even na acht uur vrijgegeven voor het verkeer. Twee uur later werd één rijstrook opengesteld in de andere rijrichting. Maar er werd tot vier uur donderdagochtend gewerkt om de weg helemaal proper te krijgen.

,,Nu worden de grachten in de buurt van de gewestweg nog gecontroleerd'', zegt burgemeester Jo Van Eetvelt van Bornem, ,,Want een deel van het product kwam in die waterlopen terecht.''

,,Met de juridische steun van onze verzekeraar OMOB en in overleg met de gemeenten Puurs en Temse maken we nu een dossier op. De kosten worden verhaald op de vervoersmaatschappij die dan moet bekijken of hij zijn verzekering kan aanspreken.'' De kosten voor de ruiming van de weg zullen tienduizenden euro's bedragen.

,,De economische kost is wellicht niet te berekenen en kan ook niet vergoed worden. Maar hoeveel mensen raakten woensdag niet of veel te laat op hun werk? Het verkeer in de hele regio raakte ontregeld'', zegt van Eetvelt.

Die wil dat nu bekeken wordt of de wetgeving op het vervoer van gevaarlijke stoffen niet moet verstrengd worden: ,,Kan een dergelijk product zomaar in kunststof vaten worden vervoerd?''

,,We moeten ook bekijken of het niet beter is om transport van gevaarlijke stoffen enkel op bepaalde tijdstippen en op bepaalde wegen toe te laten.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees