Rondetafelgesprek met slachtoffers van inbrakengolf in Wingene

,,Nazorg verzacht de pil''

WINGENE -
,,Mijn autoradio is gestolen. Op zich geen groot feit, de dieven drongen zelfs niet in huis binnen, maar het zicht van dat gebroken glas bracht me in alle staten'', getuigt Jannicq Rietmaeker. ,,Hoe klein de feiten of buit ook, een inbraak laat een trauma na. Nazorg kan veel verhelpen'', was de conclusie van een rondetafelgesprek met slachtoffers van een recente inbrakengolf in Wingene.

Loodgieter Pedro Depaepe en Peggy Vanassche uit de Lijsterlaan werden al twee keer met een inbraak geconfronteerd. Een eerste keer werd hun huis, tot hun bed toe, overhoop gehaald. De tweede keer hadden dieven het op het werkmateriaal in de bestelwagen van Pedro gemunt.

,,Rustig slapen is er niet meer bij. Onlangs nog schrokken we wakker van een bons. Een sneeuwbal was tegen onze voordeur beland... Maar onmiddellijk denk je daat weer iemand je auto aan het openbreken is. Het gevoel dat iemand jouw eigendom is binnengedrongen, is het ergste.'' Peggy Vanassche ging graag in op de uitnodiging van de gemeente. ,,Zo'n feedback is nodig. Het gevoel dat iemand bezig is met wat je is overkomen, verzacht het leed'', vindt ze.

Opzet van de gespreksavond was niet alleen om informatie aan de slachtoffers te verstrekken, maar ook even te polsen hoe de bijstand was na de feiten.


Slachtofferzorg opdrijven
,,Wat we vooral geleerd hebben, is dat er nood is aan terugkoppeling'', zegt burgemeester Hendrik Verkest. ,,Achteraf moeten slachtoffers altijd nog eens bezocht worden. Of dat nu gebeurt door een wijkagent, iemand van de gemeente of een instantie die professioneel met slachtofferzorg bezig is, is om het even. Het kan echter niet dat een slachtoffer na een inbraak met een schuldgevoel blijft zitten. Het is jij niet die gedwongen moet worden om je deur te sluiten, het is de criminaliteit die terug naar af moet. Vroeger leerde je op school dat je niet mocht stelen. Nu leer je hoe je je deur het beste kan sluiten...''

Zo'n vijftien slachtoffers woonden de gespreksavond bij. Geert Haeck, coördinator van het buurtinformatienetwerk, legde ook nog eens de werking van dat BIN uit. Daar zijn in totaal al een 45 mensen bij aangesloten. ,,Preventie en slachtofferzorg willen we nog opdrijven in de toekomst. Alle kosten die de veiligheid kunnen verhogen, nemen we graag op ons'', belooft burgemeester Verkest.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees