,,Geen blijere muziek dan klassieke jazz''

Pastoor Callebaut uit Okegem celebreert dertigste jazzmis

OKEGEM -
Fons Callebaut, de rots waarop de internationale jazzmeeting in Gentbrugge gebouwd is, celebreert er zondag voor de 30ste maal de jazzmis. De pastoor van Okegem bij Ninove trekt elk jaar een volle tent met een complexloze, maar serene viering. ,,Alles wat belangrijk is in de maatschappij, is al show geworden, mijn mis zal altijd sacraal blijven.''

De pilaar van het jazzfestival . Zo heeft de organisatie hem gedoopt. Fons Callebaut, ad vitam aeternam (voor de eeuwigheid) erelid van de Lazy River Jazzclub, werd onmiddellijk ingepalmd door de klassieke jazz. ,,Ik ken geen blijere muziek, ook al is die ontstaan in de donkere tijden van de slavernij. Het spontane, ongegeneerde karakter blijft aanspreken. De oorspronkelijke jazz was bovendien uitgesproken religieus. Het oudtestamentische gevoelen van bevrijding, het gevoel dat God ons niet zal achterlaten klinkt heel sterk.''

Op zijn 37ste leidde de pastoor zijn eerste jazzmis. ,,We zijn gestart in een klein, snikheet zaaltje. Ik had zo weinig plaats dat, als de trombone uitschoof, ik mijn arm moest opheffen'', herinnert Fons zich. Omdat het zaad niet op rotsen viel, moest het festival al gauw uitwijken naar een grote tent. Toch blijkt die elk jaar te klein voor de duizenden tijdens de jazzviering.


''Na de communie vliegen we erin''
Met bergen animo beschrijft priester Callebaut zijn persoonlijk ritueel voor de heilige jazzmis. ,,Een uur voor de mis begint, zit de zaal al stampvol. Wanneer ik aankom, langs de achteringang want je moet het publiek in spanning houden, drink ik eerst een ferme pint. Daarna verschijn ik op het podium en volgt een minutenlang applaus. De eredienst verloopt altijd heel ingetogen. Daar ben ik heel gelukkig mee, want alles wat belangrijk is in de maatschappij is al show geworden.

,,Na de communie vliegen we er echt in, en ben ik niet meer van de scène te krijgen. Uit die schitterende sfeer is trouwens het idee van het aperitiefconcert gegroeid. Dan drinken we duust pinten''.

,,De vrije dagen als pastoor kan en kon ik op één hand tellen. De mis van zondag is elk jaar de kroon op het werk. Maar misschien moeten de inrichters beginnen uitkijken naar een vervanger'', denkt pastoor Fons stil. ,,Het zou jammer zijn mocht de jazzmis verdwijnen''.

  • Jazzmis, in de tent aan het dienstencentrum in de Braemkasteelstraat in Gentbrugge.
  • Zaterdag 7 juni: New Orleans Second Line Jazzband, Loose in the Blues en Joep Hampton's Band (hommage aan Lionel Hampton), 20 uur.
  • Zondag 8 juni, voormiddag: heilige mis door priester Fons Callebaut met New Orleans Second Line Jazzband, 11 uur, met aansluitend aperitiefconcert. 's Avonds: New Orleans Delight, Jazz Clan; Poumy Arnaud en Christian Azzi presenteren Sidney Bechet Memory, Sil Van Zingg - International Blues and Boogie Woegie Band, Joe Wulf&The Gentlemen of Swing, 17.30 uur.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees