Havenbedrijf zoekt oplossing om oud passagiersschip For Tra en gezonken vissersboot te verwijderen

Schepen belemmeren bouw van de Handelsdokbrug

GENT -
Het Vlaams Gewest wil nog dit jaar de bouw van de brug over het Handelsdok aanbesteden. Zodat de werken zeker in 2005 kunnen beginnen. Stad Gent dringt al jaren aan op de bouw van die brug tussen de Koopvaardijlaan en Dok Noord. Ze is nodig om de Dampoort te ontlasten en vooral vrachtverkeer van en naar de haven op te vangen. Maar enkele oude schepen, waaronder een gezonken vissersboot, liggen in de weg en moeten eerst worden verwijderd. Alleen is dat niet zo simpel. Tegen juni moeten ze weg zijn.

,,Alle schepen die niet meer onder de Handelsdokbrug door zullen kunnen, moeten daar weg aan Dok Noord. Het gaat om For Tra IV uit Duisburg, een oud schip uit het Oostblok dat logies verschafte aan militairen. Ja, zoiets als de Basilea. Wat verder ligt er ook nog een gezonken vissersboot, de Angelus'', zegt een woordvoerder van het Gentse Havenbedrijf.

De Angelus werd in december 1997 aangevaren door een binnenschip dat zand vervoerde. Aanvankelijk werd het insijpelende water met een elektrische pomp weggepompt. Maar op een dag begaf de pomp en zonk het schip. De eigenaar was afwezig; hij bevond zich in Duitsland. Brandweer en duikers kwamen ter plekke, omdat werd gevreesd dat er iemand in het schip was.


April
,,We hebben de eigenaar toen al aangemaand het schip weg te doen. Maar die eigenaar leeft van het OCMW en heeft geen geld. Een vonnis van de rechtbank gaf ons de toestemming om het schip te lichten en te bergen. We waren toen 1999. Maar in die periode beleefden we de omschakeling naar een autonoom havenbedrijf. Het dossier was in handen van de stad en was blijven liggen. Onlangs werd het havenbedrijf weer om advies gevraagd. Een werkgroep wrakkenopruiming werd in het leven geroepen'', zegt het Havenbedrijf.

,,De eigenaars van de For Tra IV wisselden al enkele keren. Een van hen wilde het schip aan een scoutsgroep uit Vilvoorde verkopen. Maar de scoutsgroep kreeg de nodige vergunningen niet van de haven van Brussel. De huidige eigenaar is ijverig op zoek naar een nieuwe koper.''

Het Havenbedrijf wil de Angelus laten lichten in april. ,,We hebben offertes gevraagd. We willen het schip laten bergen en dan verkopen. Met de opbrengst zullen we de bergingskosten betalen. Het schip is niet beschermd, al heeft het wel enige historische waarde. Maar de eigenaar heeft er wel een soort zeiljacht van gemaakt. Die masten stonden er niet op.'' (KVK)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees