Gemeente dient klacht tegen onbekenden in wegens opvulling van overstort Rooigembeek

HUISE -
De gemeente Zingem dient klacht tegen onbekenden in wegens het opvullen van het overstort aan het rietveld in Huise. ,,Deze actie van het zogenaamde Rooigembeekcomité is uit de hand gelopen en staat gelijk met sabotage van gemeenschapsinfrastructuur. Wij nemen dit ernstig. Ook al omdat het comité totaal verkeerde info heeft verspreid naar de pers'' aldus Peter Martens, hoofd van de technische dienst.

Recent protesteerde het Rooigembeekcomité tegen de verwaarlozing van het rietveld dat het afvalwater van vierhonderd gezinnen van Huise dorp moet zuiveren. ,,Dit schitterende pilootproject is door flagrante verwaarlozing onbruikbaar. Een schande. Om het afvalwater alsnog weg te krijgen, heeft de gemeente een gracht gegraven zodat het afvalwater ongezuiverd in de Rooigembeek loopt. Om de overheid te dwingen iets te doen aan deze toestand, hebben wij die gracht dichtgegooid'' klonk het toen.

,,De gemeente wordt hier in een bijzonder slecht daglicht gesteld. De informatie klopt langs geen kanten'' zegt Peter Martens, ,,Die zogenaamde nieuwe gracht is niets anders dan het overstort dat bij ieder rioleringsproject wordt aangelegd en dat enkel functioneert bij hoge waterstanden. Omdat het waterpeil constant te hoog staat in het rietveld, werkt dat overstort ook bijna voortdurend''.

De hoge waterstand in het rietveld is inderdaad het gevolg van verwaarlozing. Het Vlaamse Gewest, dat tien jaar geleden na de voltooiing van de ruilverkaveling eigenaar van het rietveld werd, heeft nooit onderhoudswerken uitgevoerd. Meerdere malen meldde de gemeente dit probleem aan het Vlaamse Gewest, afdeling Land en Water, aan de provincie die de Rooigembeek beheert, aan de Vlaamse Landmaatschappij die het rietveld aanlegde, aan de Vlaamse Milieumaatschappij die de waterzuivering coördineert en aan Aquafin. ,,Eind 2002 beloofde de Vlaamse Landmaatschappij dat het onderhoud in 2003 zou gebeuren. In datzelfde dossier stak ook de ruiming van de wachtbekkens aan de Wijngaardbeek en de Plankbeek. De kas was echter leeg in 2003 en het onderhoud gebeurde dus niet. De gemeente treft hier dus geen enkele schuld. Het is jammer dat de actievoerders hun ongenoegen op een negatieve manier uiten. Ze zouden beter constructief met ons samenwerken'' aldus Martens die nog wijst op de verbeterde waterkwaliteit van de Rooigembeek. Ondanks een slecht functionerend rietveld steeg de waterkwaliteit op drie jaar tijd van 2 naar 6 op de waardeschaal tot 10.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees