Alveringem wil De Groene Poorte niet meer


Alveringem moet de beschermde afspanning De Groene Poorte in Hoogstade niet meer hebben. De gemeente kon het verwaarloosde gebouw uit 1702 van de overheid overnemen maar heeft daar geen zin meer in. Het kost Alveringem allemaal te veel en er zijn te veel vreemde dingen mee gebeurd.

,,De Administratie Wegen en Verkeer (AWV) mag het gebouw houden. We willen het niet meer'', aldus burgemeester Marc Wackenier. De gemeente had eerst gehoopt de afspanning voor een symbolische euro van het Vlaamse Gewest te kunnen overnemen. Voor de restauratie kon het rekenen op 80% overheidssubsidies. Het gebouw zou nadien een gemeenschapsfunctie krijgen. Later bleek dat de overname toch niet gratis was.

Het was de gemeente er vooral om te doen de verwaarloosde en gevaarlijke toestand van het gebouw te saneren. ,,Ondertussen hebben wij al voor 7.500Ç stutwerken laten uitvoeren. Wie weet wat er nog allemaal op ons afkomt. Monumenten en Landschappen wil nu ook dat er herstellingswerken aan het lekkende dak gebeuren'', aldus de burgemeester. ,,We lieten de overheid weten dat we geen partij meer zijn in dit dossier maar dat we wel willen dat de boel opgeruimd wordt of dat er een andere oplossing komt.'


Beschermd sinds 1985
Wat AWV met zijn gebouw zal doen is een raadsel. De dienst kocht het destijds om het te laten afbreken. ,,AWV wist toen niet dat het gebouw - sinds 1985 - beschermd is. Normaal kán een gebouw dat op de rooilijn staat ook niet beschermd worden. Er zijn vreemde dingen met De Groene Poorte gebeurd'', aldus nog burgemeester Wackenier.

Het kabinet van minister Van Grembergen bespreekt het dossier begin volgend jaar. De enige oplossing lijkt te zijn dat hij de bescherming van de afspanning opheft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees