ACV luidt alarmbel over werkloosheid

VEURNE -
Een driekoningendelegatie van het ACV Oostende-Westhoek maakte van de drukte van de woensdagmarkt in Veurne gebruik om aan de alarmbel te trekken, en dit niet 1 maar 3x3 keer. Ze voerden gisteren actie voor meer werk, een steviger sociale zekerheid en rechtvaardiger belastingen.

,,De werkloosheid is hoog en de regeringsmaatregelen onvoldoende. Er is een sterke stijging van werkloze jongeren en 50-plussers in Oostende-Westhoek, vooral in de kustregio'', zegt ACV-voorman Wim David.

De Panne scooorde vorige maand het slechtst met 13,09 procent, voor Oostende (12,56 procent). Voor de hele regio bedraagt het werkloosheidscijfer 8,15 procent. ,,Wij vragen een begeleidingsplan op maat voor werkzoekenden, recht op werkervaring, opleiding of inschakeling voor beoordeling van beschikbaarheid en bij dit laatste aandacht voor de situatie van de werkloze'', aldus Wim David.


Klap in het gezicht
van belastingbetaler

De 1,5 miljard euro extra voor de sociale zekerheid zal niet volstaan, klaagt het ACV. Het heeft een voorstel voor alternatieve financiering via de Algemene Sociale Bijdrage.

Ten slotte vraagt de christelijke vakbond een rechtvaardiger fiscaliteit. ,,De fiscale amnestie is een klap in het gezicht van de eerlijke belastingbetaler en zou aan strenge voorwaarden gekoppeld moeten worden, zoals een vermogenskadaster. De belastingshervorming discrimineert bruggepensioneerden en werklozen en bevoordeelt hoge inkomens'', aldus nog het ACV Oostende-Westhoek.

Omdat alles rond het cijfer 3 draaide, werd de boodschap in Veurne aan de man gebracht door ACV-driekoningen, die wenskaart-pamfletten uitdeelden.

Er volgen nog gelijkaardige acties in Oostende, Ieper en Diksmuide.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees