Mechelse regio heeft er 940 werklozen bij

Aantal werkzoekenden stijgt


MECHELEN

De werkgelegenheid in arrondissement Mechelen heeft betere tijden gekend. Na opeenvolgende dalingen in de periode 99-01 steeg het aantal werkzoekenden opnieuw in 2003 met 8,5%, wat wil zeggen dat de Mechelse regio er 940 werklozen bij heeft. Oorzaken voor de stijgende werkloosheid zijn de slechte economische situatie, een aantal faillisemten en een reeks ontslagen bij grote firma's zoals Telenet, Wolters Kluwer en Caterpillar.

De herstructureringen op grote bedrijven verklaren de stijging van de werkloosheid ten dele. Bij Wolters Kluwer gingen 130 banen verloren, bij Telenet 110 en bij Caterpillar in Puurs 76. Bij Pharmacia in Puurs, Grundig Belux in Mechelen en Chep in Bornem sneuvelden in totaal nog eens 104 arbeidsplaatsen. Ook de klappen die de ICT-sector nog steeds krijgt hebben hun invloed op de werkloosheidscijfers in de Mechelse regio. ,,De cijfers zijn ongunstig, maar niet dramatisch,'' zegt Roland Verbeek, directeur van de Mechelse VDAB, ,,ondanks de stijging in absolute cijfers blijft het aantal werkzoekenden rond het Vlaams gemiddelde.''


Laaggeschoolden
Van de 940 bijkomende werklozen, komen er zo'n 300 uit de stad Mechelen zelf. Verklaring hiervoor is het grote aandeel laaggeschoolden in de Mechelse stadsbevolking. De stad telt ook heel wat langdurig werklozen, waaronder veel allochtonen en laaggeschoolden. Verder trekken ook pas afgestuurde jongeren de werkloosheidscijfers op. Onder hen ook een groot deel hoger geschoolden die geen werk vinden. ,,Met deze stijging van de werkloosheid die het arrondissement Mechelen nu meemaakt zit Mechelen in hetzelfde schuitje als bijna alle ander Vlaamse steden,'' besluit Roland Verbeek.


Faillisementen
Ondanks het feit dat er in 2003 minder faillisementen waren dan in 2002, zorgden de 199 faillisementen mede voor de stijging van de werkloosheid. Bij een groot deel van die faillisementen sneuvelden telkens een tiental jobs. ,,Het voorbije jaar 2002 was het aantal faillisementen in de Mechelse regio aan de hoge kant. In 2003 zitten we terug op het gemiddelde,'' verklaart Willy Ivens, directeur van de Mechelse Kamer van Koophandel. ,,De Mechelse regio heeft bovendien het geluk dat er een grote verscheidenheid aan economische sectoren aanwezig is. Daardoor is onze regio minder gevoelig voor economische schommelingen en kan hij klappen in één bepaalde sector beter opvangen. Het klinkt nu misschien wat raar, maar ik ben niet negatief naar de toekomst toe,'' besluit Willy Ivens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees